Reportatge

Professionals dels videojocs

El Principat va acollir durant el cap de setmana la primera competició dels amants d’aquests jocs que en alguns països ha passat a ser una manera –tot i que encara per a pocs– de guanyar-se la vida. A Andorra, mentrestant, es gesta la creació d’una lliga nacional.

Professionals dels videojocsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Miguel, de 19 anys, somreia ahir després d’imposar-se a la competició del videojoc FIFA 2017 que es va celebrar durant tot el cap de setmana al Principat. “No m’esperava guanyar”, va afirmar el Miguel, que fa uns cinc anys que té aquesta afició. Tot i que al principi reconeix que no s’ho prenia “seriosament”, ha anat millorant les seves habilitats, fet que li va permetre imposar-se a la competició que va organitzar el mes de maig passat la Federació Andorrana de Futbol (FAF), que tenia com a objectiu seleccionar els millors jugadors perquè poguessin representar el Principat en competicions de videojocs en línia.

L’auge de les competicions de videojocs i dels esports electrònics a través de telèfons mòbils, d’ordinadors o de consoles que s’ha viscut en diferents indrets del món també es comença a notar al Principat. El cap de setmana passat, 64 joves van participar en el primer torneig organitzat per l’empresa andorrana What You Play, que va dur a terme a Illa Carlemany dos campionats dels jocs més populars: Clash Royale i FIFA 2017. El certamen va ser un banc de proves per valorar la possibilitat de crear una lliga de videojocs al país i detectar possibles jugadors amb potencial. “Creiem que hi ha molta base de jugadors amb il·lusió i ganes de competir”, diu Santi Martínez, de l’empresa What You Play, que considera que una futura competició entre andorrans i jugadors de les comarques del Pirineu “es pot consolidar”. Martínez calcula que hi ha un potencial al Principat d’uns 250 jugadors .

Des de fa uns tretze anys, el nombre de jugadors en línia ha augmentat exponencialment a tot el món gràcies en part a l’evolució tecnològica. Això ha provocat que fins i tot a Espanya empreses líders de les telecomunicacions com Movistar i Mediapro hagin invertit en la compra d’accions d’empreses del sector davant de l’augment de l’interès per aquest tipus d’oci. Fins i tot hi ha clubs esportius com el Baskonia que han creat una secció de videojocs electrònics amb jugadors contractats que entrenen cada dia per millorar les seves habilitats. Els millors poden arribar a cobrar entre 1.800 i 2.500 euros cada mes. Com en el futbol, ja es parla de traspassos de jugadors que deixen un club per anar-se’n a un altre i fins i tot s’han organitzat grans esdeveniments amb públic que segueix les competicions de primer nivell entre els millors. Les retransmissions de partides a través d’internet poden arribar a acollir 40.000 espectadors i la figura del comentarista també ha esdevingut una peça clau. “Ense­nyen i expliquen com funciona el joc i permeten veure millor la partida”, diu Martínez. “Els comentaristes aporten la salsa dels esports electrònics i sense ells és com veure el futbol sense el teu narrador preferit”, assegura Martínez. Amb tot, es mostra prudent a l’hora de valorar si en un futur aquest tipus de competicions poden atraure tants espectadors com els espectacles esportius. “No crec que substitueixin els esports tradicionals però és un complement perfecte”, diu.

tracking