Reaccions a l'1-0

La repressió de la policia als col·legis electorals se salda amb 844 ferits

Es van comptar 2.262.000 paperetes malgrat els aldarulls i el ‘sí’ es va imposar amb un 90%

La repressió de la policia als col·legis electorals se salda amb 844 feritsC. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Catalunya va viure ahir una jornada de contrastos: la de la gent que esperava votar sobre la independència de Catalunya i la repressió policial dels cossos de l’estat espanyol, que van entrar en diversos col·legis electorals per emportar-se les urnes. En el seu camí per evitar el referèndum, van carregar contra els votants que encerclaven els col·legis electorals per evitar que s’emportessin els vots. El departament de Salut català va informar ahir a la nit que 844 persones van resultar ferides i van haver de ser ateses pels serveis d’emergències mèdiques (SEM).

El conseller de la Presidència i portaveu de la Generalitat, Jordi Turull, va anunciar que van recomptar 2.262.424 paperetes i el sí es va imposar amb el 90% dels vots. Turull va remarcar que 770.000 electors no van poder votar o van votar però les seves paperetes van ser requisades. El no va obtenir un 7,84% dels vots i hi va haver un 2% de vots en blanc.

La Generalitat va presentar ahir una denúncia contra la policia nacional i la guàrdia civil per les actuacions que van dur a terme els cossos. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va parlar de l’ús “injustificat, irracional i irresponsable de de la violència”. “L’estat espanyol ha escrit una història vergonyosa de la seva història amb Catalunya”, va etzibar Puigdemont en una compareixença conjunta amb tots els consellers, que va haver de votar en un col·legi electoral de Cornellà de Terri, a la província Girona, a causa de la irrupció dels agents al centre esportiu de Sant Julià de Ramis, on ho havia de fer inicialment. Ho va poder fer gràcies a l’habilitació del sistema del cens universal que va activar la Generalitat a primera hora del matí d’ahir però que va ser desactivat poc després.El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va justificar l’ús de la força policial per evitar el referèndum anul·lat pel Tribunal Constitucional. Amb referència a l’actuació de la policia nacional i de la guàrdia civil, Rajoy va dir que “van complir amb la seva obligació i amb el mandat que tenien de la justícia”. “Hem fet el que havíem de fer”, va afirmar el president del govern espanyol. Els agents van retirar mitjançant la força algunes persones. Un dels ferits va ser operat d’un ull a causa de l’impacte d’una pilota de goma, que estan prohibides a Catalunya des del 2014. Els aldarulls també van afectar el partit de futbol entre el Barça i Las Palmas, que es va disputar a porta tancada. Puigdemont hi va afegir que durant els pròxims dies traslladarà al Parlament els resultats a les urnes perquè apliqui el que estipula la llei del referèndum, que és la proclamació de la independència. Per demà, la Taula per la Democràcia ha convocat una vaga general que ha estat secundada pels sindicats CCOO i UGT, i les entitats sobiranistes.

ELS COL·LEGIS DE LA SEU ACULLEN 3.300 VOTANTS SENSE INCIDENTS DESTACATS

Els sis col·legis electorals de la Seu d’Urgell van acollir ahir 3.278 votants. El 95,63% va votar a favor de la independència mentre que només hi va haver un 3,87% de vots en contra. Una manifestació multitudinària encapçalada pels bombers de la Generalitat de Catalunya on es van aplegar més de 2.500 persones va tancar la jornada de la consulta d’ahir sense incidents remarcables. Els mossos d’esquadra es van presentar als col·legis però no es van requisar urnes.

A la capital de l’Alt Urgell i a la resta de la comarca els locals van tancar abans de l’hora prevista per salvar les urnes i evitar la intervenció de la guàrdia civil. L’últim centre que va tancar va ser el de la sala La Cuina, davant la presència de centenars de persones que van acudir en defensa de l’últim punt de votació. Després, van iniciar la manifestació fins a la plaça de l’Ajuntament.

Molts ciutadans van decidir passar la nit als col·legis electorals per garantir la celebració del referèndum i evitar d’aquesta manera que els agents els precintessin abans de les sis de la matinada. L’alcalde de la Seu, Albert Batalla, que es va situar davant dels llocs de votació conjuntament amb els habitants de la localitat per evitar que la policia entrés a requisar les urnes, es va mostrar molt crític per les “barbaritats perpetrades per la policia nacional i la guàrdia civil”. L’alcalde de la Seu va denunciar alhora el “joc brut i indecent” del govern espanyol i va titllar les intervencions policials com una “vergonya democràtica”. Xavi Munt, del grup municipal d’ERC, va animar els ciutadans a “continuar ferms perquè la batalla de la democràcia ja l’hem gua-nyat”. Des de la CUP, Pau Lozano, va declarar que “avui [ahir per al lector] no acabem res, sinó que comença tot”. A la comarca de l’Alt Urgell van votar més de 7.200 persones. Els problemes de connexió a internet als col·legis van marcar la jornada electoral. A Organyà l’espai de vot es va traslladar a un local privat i al Pont de Bar es va votar a la plaça del poble.

tracking