Salut

El SAAS regularà i incrementarà els controls sobre els actes mèdics

El director general de la parapública assenyala que la sanitat andorrana ha de deixar de ser “la suma” de milers de factures individuals

El SAAS regularà i incrementarà els controls sobre els actes mèdicsARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) incrementarà el control sobre els actes mèdics un cop entri en vigor la reforma sanitària. Ho va avançar al Diari el director general de la parapública, Josep Maria Piqué, que va asse­nyalar que la sanitat andorrana no pot continuar sent “la suma de centenars o milers d’actes mèdics individuals”. El director general va assegurar que amb la reforma sanitària el que es vol és “transformar” aquesta manera de fer.

“La responsabilitat de la salut d’aquest país no pot ser de centenars d’actes individuals, sinó que ha de ser d’una sola organització institucional, que és el ministeri que la delega al SAAS i li diu a la CASS que ho pagui”, va explicar Piqué, que va insistir que “la responsabilitat és del SAAS, que la delega o apodera els diferents professionals perquè facin els actes sanitaris”. El director general de la parapública va explicar que aquesta delegació es farà “sota una regulació, sota una coordinació i sota una protocol·lització perquè el responsable és el SAAS i el metge és subsidiari”.

Segons Piqué, tots aquests canvis permetran donar “una qualitat molt superior a la que es venia tenint”, ja que, va admetre, “és molt difícil poder controlar actes individuals del que passa en un consultori entre un metge i un malalt sense tenir cap tipus d’informació”.

El director general del SAAS va assenyalar que el que es busca és donar un valor afegit a la sanitat d’aquest país”, i va indicar que és aquí “per aportar el meu coneixement i per aconseguir la complicitat del metges, ja que no es pot fer cap canvi sense la complicitat dels professionals”.

Així, va assegurar que està “molt content” amb la resposta dels metges. “Ho estic amb els assalariats”, va dir, per afegir que amb els liberals “hem tingut un procés per convèncer-los que això seria millor i també estic molt content perquè crec que ho hem aconseguit”. Segons Piqué, “tots han estat d’acord finalment amb el model i la majoria d’ells convençuts, no per imposició, que això ens donarà un millor marc professional i un millor resultat de salut. Estic content, sí”.

PIQUÉ DIU QUE LA PLANTILLA NO ESTÀ SOBREDIMENSIONADA

El director general del SAAS va negar que la plantilla de la parapública estigui sobredimensionada. “La plantilla de metges no ho està”, va indicar Piqué, que hi va afegir que la d’infermeria “no és que estigui sobredimensionada, però sí que l’hem de reconvertir una miqueta”. El directiu va dir que la tendència a tot arreu és que els hospitals s’aniran aprimant en volum i que en un món ideal en aquests centres només s’acabaran fent els processos molt tecnificats, amb molta complexitat o amb molta gravetat. “La resta s’ha de treure de l’hospital i reforçar la infraestructura externa. Que el metge d’atenció primària estigui molt involucrat i conegui molt bé els malalts crònics i que ens anticipem. Si t’anticipes evites l’ingrés”, va assenyalar.

Respecte a la plantilla d’infermeria, va indicar que s’han anat tancant llits a l’hospital i que l’estalvi hauria de passar per poder acomiadar infermeres. “I com que això no ho podem fer, el que farem és que un volum important d’infermeres que ara es dediquen als malalts hospitalitzats les ajudarem a reformar-se perquè ens serveixin per fer d’infermeres de gestió de casos, perquè vagin a domicilis a visitar malalts o a fer pal·liatius. N’hem de redefinir les funcions”.

Per Piqué, la plantilla no està sobredimensionada en la part assistencial i en la no assistencial “s’hauria de fer un estudi molt afinat, però tampoc”. Va dir que la ràtio de personal en un hospital d’aquest tipus que fa procediments que no faria si estigués a França o a Espanya “és més o menys adequat, però això no vol dir que hi hagi un lloc on sobri algú o un altre on falti”.

tracking