Salut

La reforma sanitària no preveu reduir la despesa

El responsable del SAAS assenyala que “no hi ha d’haver el sentiment que s’està gastant exageradament”
i que l’objectiu és obtenir més rendiment

La reforma sanitària no preveu reduir la despesaFernando Galindo

Creat:

Actualitzat:

Les darreres dades respecte a la despesa sanitària posen en relleu que la tendència alcista dels dar­rers quatre anys es manté. Des del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) no es considera que la despesa s’hagi disparat i s’assegura que en cap cas la reforma sanitària la reduirà. El director general del SAAS, Josep Maria Piqué, va explicar en declaracions al Diari que és “erroni” pensar que la despesa sanitària està disparada. “El que es gasta Andor­ra en euros per habitant i en percentatge del PIB és raonable i està dins d’un entorn europeu on molts països, com és el cas de França, estan per sobre”, va indicar Piqué, que va sentenciar que “no hi ha d’haver el sentiment que aquí s’està gastant exageradament en la sanitat i sí que del que estem gastant en sanitat probablement podem obtenir-ne més rendiment”.

El director general del SAAS va voler ser molt clar: “Això no anirà cap a vall, la despesa anirà cap amunt.” Va recordar que abans de la crisi econòmica als països europeus la despesa sanitària creixia prop del 10% l’any i que amb la recessió, menys Espanya, Grècia i Portugal, que van paralitzar l’augment, la resta van reduir el creixement a un 5% o 6% anual. “Aquests països van aconseguir aplanar la corba de creixement”, va assenyalar el director general del SAAS, que va avançar que “en els costos, el nostre compromís és que aquest increment imparable de la despesa a la sanitat sigui el mínim possible un cop tinguem garantida la qualitat”.

Deixar de fer coses rutinàries

Per intentar que la despesa deixi de créixer de manera imparable, Piqué advoca per deixar de fer totes aquelles coses que no tenen valor. “Fem moltes coses que són rutinàries que si les deixéssim de fer no passaria res”, va explicar el director general del SAAS, que va indicar que el que cal fer “és identificar-les i treure-les per aquests diners poder-los gastar en tot allò que ens ve”. Va posar com a exemple els medicaments nous, que no s’aplicaran a tothom igual malgrat tenir la mateixa malaltia, ja que es personalitzaran tenint en compte els factors genètics de cada pacient. “Ningú no pot pensar que reduirem la despesa, hem de buscar que no pugi tant mirant de treure tot el que no té un impacte en qualitat”, va reiterar el directiu.

La despesa sanitària reemborsada per la CASS va superar el 2016 els 87 milions d’euros. Un 3,8% més que els 84,1 milions que la Seguretat Social va destinar a sufragar prestacions sanitàries el 2015. I un 11% més que el 2014, quan va ser de 78,6 milions. La despesa del primer trimestre del 2017 va ser de 23,4 milions.

EL DIRECTOR DIU QUE LA SANITAT ANDORRANA "NO ÉS LA MILLOR DEL MÓN"

El maig passat la revista The Lancet publicava un estudi que examinava les ràtios de mortalitat de 32 malalties i que arribava a la conclusió que la sanitat andorrana era la millor del món. El director general del SAAS discrepa i afirma amb total seguretat que “amb tota claredat no podem ser la millor sanitat del món”. Piqué va admetre que “desconeixem” quina és la qualitat de la sanitat andorrana perquè bona part del que es fa aquí se’n va cap a fora i no tenim informació del que passa”, però va afegir que “la meva percepció és que no ha de ser dolenta”. Respecte a l’estudi de The Lancet va dir que “està molt ben fet científicament”, però que es basava en unes variables que no són vàlides per a Andorra. “D’una banda, es necessita que la informació sigui correcta. No dubto que la d’Andorra ho sigui, però aquí ens falten registres”, va dir. “De l’altra, el fet de tenir 70.000 habitants fa que la variabilitat d’un cas de més o de menys canviï absolutament la situació”, va afegir.

tracking