Martí acusa López de mentir sobre la reforma comunal

Nega que cap comú o el PS advertissin de la inconstitucionalitat de les lleis

Martí acusa López de mentir sobre la reforma comunal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La sessió de control d’ahir al Consell General va viure una disputa entre el cap de Govern, Toni Martí, i el conseller del PS Pere López per la constitucionalitat de les lleis de competències i transferències. El parlamentari socialdemòcrata va denunciar el retard de l’executiu a l’hora d’encarregar i presentar els informes sobre els projectes, i va assegurar que es podrien haver encomanat abans perquè durant les negociacions, concretament a la junta de presidents del 4 de juliol, “vaig dir que hi havia dubtes sobre l’encaix jurídic” i “aspectes que calia analitzar amb major deteniment”. “Per què no es va encomanar des del principi per evitar presses i fer els informes a correcuita?”, va qüestionar. A més, va assegurar que “tres cònsols també han manifestat dubtes”.

Martí va afirmar que “és fals que cap comú” hagués plantejat indicis d’inconstitucionalitat durant la fase de consultes i va detallar que es van demanar els estudis després de rebre el del comú de Sant Julià. “Diu falsedats completes i aquesta és la seva forma de fer política”, va etzibar, instant-lo a demostrar-ho. “Doni l’acta i a veure si s’ajusta”, va reblar, afegint que “em preocupa la seva actitud”. En aquest sentit, va assenyalar que els treballs dels catedràtics Enoc Albertí i Joaquín Tornos, “dos juristes de renom”, “contradiuen els apunts d’Aparicio” i “no han trobat cap indici d’inconstitucionalitat”. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va demanar la paraula per rebatre López i assegurar que “en cap cas em va comentar que eren problemes d’índole constitucional”. “Els seus dubtes eren de criteris de distribució, mai dubtes constitucionals”, va cloure.

El socialdemòcrata va indicar que el vot del PS “dependrà de l’informe, que encara no hem llegit, i de les esmenes” que s’acceptin. I va avisar que “no serà un vot en blanc”, subratllant que un cop van aconseguir el suport del grup liberal “ens van deixar de banda”. “El que li molesta és que arribessin a un acord amb el Partit Liberal”, va etzibar Martí, que va titllar de “pueril, per no dir infantil”, la pregunta de López sobre el temps que tindrien per analitzar els informes, que tenen 30 i 15 pàgines. El socialdemòcrata va insistir a exigir temps de revisió atès que “han tingut més d’un mes” per trametre els informes.

TORRES DIU QUE THE CLOUD ESTARÀ "TOTALMENT ACABAT" EL DESEMBRE DE L'ANY 2020

El ministre d’Ordenament Ter­ritorial, Jordi Torres, va afirmar que l’edifici The Cloud estarà “totalment acabat” el desembre del 2020 i va explicar que la societat que gestionarà la construcció de l’equipament –que serà propietat d’Andorra Telecom i “no suposarà cap sobrecost”– s’ocuparà de “buscar continguts” un cop descartat que s’hi pugui instal·lar el casino. En aquest sentit, va relatar que el director general d’Andor­ra Telecom s’ha desplaçat a Madrid per reunir-se amb “dos grans fabricants de telefonia mòbil per presentar el projecte perquè ja tenim la data d’inici de les obres l’estiu que ve i reiniciem tots els contactes”.

El conseller liberal Josep Majoral va qüestionar “que el poble andorrà pugui assumir una despesa tan elevada”, de 39,1 milions d’euros, i que “altres sectors públics no en pateixin les conseqüències”, i va alertar de possible “competència deslleial” pel fet de ser un immoble de “5 o 6 plantes més del que permet la normativa i llogar per sota del preu de mercat”. Torres va subratllar que la societat tindrà “la premissa” que els negocis que s’instal·lin a El Núvol “no facin competència directa als veïns”. “No fomentarem que hi hagi comerços que ja estiguin implantats a la zona”, va refermar. Pel que fa a la parcel·la que els comerciants demanaven que es destinés a aparcament, el ministre va dir que s’ha rebutjat perquè era necessària per l’obra. La consellera Rosa Gili, de la seva banda, va denunciar que “fa sis anys que estan amb aquest projecte i estan hipotecant futurs governs”. Tot i admetre “un endarreriment”, Torres va afirmar que “estem segurs que serà rendible”.

Per altra banda, el conseller liberal Ferran Costa va dir a Tor­res que “s’està guanyant que li canviïn el nom del ministeri pel de Desordenament Territorial” pels 30 metres de voravia que queden per fer en un tram de la CG-2 d’Encamp a Escaldes.

tracking