Govern negocia que els bancs posin a lloguer els pisos buits

L’executiu ha iniciat converses amb les entitats per saber quants immobles tancats tenen i instar-les a posar-los al mercat

Govern negocia que els bancs posin a lloguer els pisos buitsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Govern negocia amb els bancs mesures per posar a lloguer els pisos buits. El ministre d’Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir al Consell General que l’executiu ja ha iniciat converses amb les entitats del país per saber quants habitatges de la seva propietat estan tancats i “valorar les mesures que s’escaigui per fomentar que aquests pisos vagin al mercat de lloguer ni que sigui temporalment”. Espot va detallar que la comissió interministerial destinada a pal·liar la manca d’habitatge ja ha començat a treballar i va avançar que l’executiu ja té “molt avançada” la modificació de la llei d’arrendaments de finques urbanes, que introdueix “noves mesures concretes de protecció dels drets dels llogaters”. Entre altres qüestions, va precisar que s’ha previst reduir la durada mínima dels contractes, actualment de cinc anys, i que la comissió que es paga a l’agència immobiliària, que esdevé una tercera mensualitat, vagi a càrrec del propietari. A banda, es parlarà amb els cònsols per promoure la construcció de nous edificis a través d’una rebaixa de la cessió.

Rebaixar els cinc anys de permanència ajudaria a convèncer els bancs perquè posessin els pisos al mercat, ja que, segons Espot, això “pot facilitar que els puguem forçar a posar al mercat de lloguer els pisos que tinguin fins que els puguin vendre”. Per altra banda, va anunciar que l’any que ve es modificaran els requisits d’accés als ajuts a l’habitatge de lloguer per tal de permetre que també en puguin demanar les persones que tinguin deutes amb l’administració i els autònoms amb treballadors a càrrec.

Les accions anunciades per Espot no van satisfer el PS i SDP, que van retreure el retard a prendre mesures i que es desconegui quants immobles desocupats hi ha al país. El conseller del PS Pere López va remarcar que “el problema és ara i l’únic que proposen és crear una comissió i canviar lleis”. Davant de l’afirmació d’Espot que “a dia d’avui no podem saber el nombre exacte d’habitatges buits”, López va plantejar la creació d’un registre de la propietat. El ministre va admetre que tenir la dada “ajudarà a ser més precisos”, però li va retreure no haver-ho fet quan era al Govern. El titular d’Afers Socials va defensar, a més, que amb la nova llei d’allotjaments turístics es reforçaran les inspeccions als apartaments il·legals i això farà que “més pisos es posin al mercat de lloguer”. López, però, va replicar que era “un problema que es veia a venir i l’han fet créixer sense haver pres cap decisió”. Acusació que va negar Espot, el qual va rebatre que “fa dos anys aquest problema no existia”.

Víctor Naudi, de la seva banda, va posar de manifest que no és cap “situació sobrevinguda” i va dir que l’executiu “actua a foc passat quan la situació ja s’ha desbordat”. Així mateix, va demanar pels no residents que no han regularitzat la situació al país de procedència i que tenen “un nombre important d’apartaments”. El ministre de Finances, Jordi Cinca, va demanar “prudència” i va respondre que els propietaris “el que han de fer és regularitzar la seva situació”.

ELS PAGAMENTS DE VALL BANC S'NDARREREIXEN

La renda variable de BPA que està bloquejada a Credit Suisse des de l’esclat de la crisi el març del 2015 endarrereix el pagament de Vall Banc per part de JC Flowers. Jordi Cinca va explicar ahir que el fons nord-americà només ha efectuat la primera part del pagament, corresponent a 3,47 milions d’euros, i no la segona i la tercera fins arribar als 6,9 milions. I va argumentar que “s’ha optat per endarrerir el pagament fins a fer el càlcul de tots els actius traspassats”. Càlcul que no es pot realitzar fins que no s’hagin repatriat els 500 milions d’euros de clients de Vall Banc i de BPA retinguts a Credit Suisse. El conseller liberal Jordi Gallardo va replicar que “no van explicar el procés de pagament d’aquesta manera” i va lamentar l’“incompliment constant de l’AREB” de no presentar el tancament de comptes quan toca, ja que no ha enviat el del primer trimestre, fet “inacceptable”.

MESURES

Patrimoni

1 Gelabert ja treballa pel retorn del retaule

La ministra de Cultura, Olga Gelabert, va dir ahir que ara iniciarà converses amb la família propietària del retaule de Sant Esteve “per retornar-lo a Andorra”. A banda, va remarcar que l’obra del mapping de Santa Coloma durarà dos mesos.

Turisme

2 Dos terrenys per a l’espai multifuncional

El ministre de Turisme, Francesc Camp, va donar a conèixer que el Govern té en estudi dos possibles terrenys per erigir-hi el recinte multifuncional, en el qual fins ara s’han gastat 50.000 euros en l’informe. Es farà un concurs d’idees.

Transports

3 Saboya impulsarà el vehicle compartit

El ministre d’Economia, Gilbert Saboya, va avançar que de cara a l’any que ve promourà polítiques dedicades a impulsar el vehicle compartit elèctric i que el concurs per a la bicicleta elèctrica es licitarà a final d’aquest any.

Decret

4 Mesures per combatre l’intrusisme al turisme

El ministre d’Educació, Èric Jover, va explicar que el Govern té la intenció d’aprovar de cara a la tardor de l’any que ve un decret per lluitar contra l’intrusisme dins del sector de guies i dels informadors turístics del Principat.

Medicina

5 Retrets a Àlvarez per la falta d'imparcialitat

El conseller liberal Jordi Gallardo va retreure al ministre de Salut la falta d’equilibri institucional a causa del seu suport a Barcelona per optar a ser la seu de l’agència del medicament quan la ciutat francesa de Lilla també hi opta.

tracking