administració

Els funcionaris rebutgen la reforma i plantegen eleccions anticipades

Els col·lectius de funcionaris manifesten la seva “desconfiança total” cap a l’executiu i demanen empara al Consell General o l’aturada de la reforma

Els funcionaris rebutgen la reforma i plantegen eleccions anticipadesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats de funcionaris plantegen demanar eleccions anticipades per la guerra oberta amb l’executiu arran de la reforma de la funció pública. Hores abans de la trobada que van mantenir ahir amb la ministra de la Funció Pública, Eva Descarrega, els col·lectius van emetre un comunicat on manifestaven el seu “malestar, preocupació i enuig” pel contingut del projecte de llei –que entre altres mesures substitueix els triennis per quinquennis– i demanaven empara al Consell General o bé que s’aturi la reforma i s’apliqui la llei vigent. Després de la reunió, el portaveu de la plataforma de sindicats, Gabriel Ubach, es refermava en el posicionament –“continua sent el mateix”, va dir– i afirmava que si l’executiu no escolta els agents socials “haurem de plantejar-nos unes eleccions anticipades perquè considerarem que aquesta legislatura estarà completament esgotada”.

La reunió, on van assistir els sindicats de l’administració, de l’ensenyament i dels cossos especials, no va servir per acostar posicions. “Són molt distants”, constatava Ubach en sortir. “Hem deixat clar que no estem d’acord” amb la llei “perquè no se’ns ha explicat tota la part de reglaments”, i per tant “sense tindre tots els elements sobre la taula és molt difícil fer confiança a un Govern que ens ha decebut durant tants anys”. Ubach es referia a la substitució dels triennis per quinquennis, fet que Descarrega va comunicar a la reunió del 28 de juliol, on només van assistir tres sindicats. “Considerem que davant de la falta de quòrum en dita reunió s’hauria hagut de posposar i reprendre passat la Diada de Meritxell”, remarquen a la carta, on denuncien que “la intenció de Govern és dur a terme una nova retallada escandalosa a tots els funcionaris de l’administració”.

L’“essència” de la reforma

Descarrega, però, va apuntar que els sindicats podran seguir fent aportacions en el marc de la comissió consultiva que es reunirà a partir de la setmana que ve, però va subratllar que passar a revisar el complement d’antiguitat cada cinc anys no és negociable, així com tampoc que ara sigui el cap qui decideixi com es compensaran les hores extra dels empleats. “Estem disposats a parlar de les qüestions que preocupin, però passar de triennis a quinquennis és l’essència de la reforma”, que va detallar que ha de servir per “reinvertir els diners que el Govern destina avui a triennis a complement de productivitat i carrera horitzontal que permetrà al treballador anar de la banda salarial mínima a la màxima”.

Preguntada pel motiu pel qual va presentar un dels punts més importants de la reforma durant el període estival, la ministra va exposar que s’ha anat avançant segons el calendari i “el capítol del règim retributiu era un dels darrers de la llei, que s’ha allargat fins A l’estiu”. A més, va justificar que a la reunió “únicament hi eren presents tres sindicats i després ningú va demanar una nova reunió i vam continuar amb el calendari de treball”. Un cop conclogui el treball de la comissió consultiva que començarà ara, Descarrega va dir que espera entrar el projecte de llei a tràmit parlamentari a final d’any.

La ministra va insistir que “estem dedicant tots els esforços” a compartir la reforma amb els sindicats i el personal, extrem que els col·lectius neguen. En aquest sentit, la plataforma acusa Descarrega de “fer-nos creure que ens avindríem a consensuar una llei” per al final “informar que unilateralment el Govern havia acordat que els triennis passaven a ser quinquennis”. “Els sindicats vam dipositar una confiança en la ministra i el Govern” per acabar “mensypreant-nos”, asseveren, i avisen que “no podem acceptar” que l’executiu informi del canvi en la compensació de les hores extra “via modificació d’un reglament”.

Estudi del poder adquisitiu

Ubach, de la seva banda, va manifestar que “és aberrant que aquesta llei vagi a la comissió consultiva i el Govern pugui fer el que vulgui”. En aquest context, tot i que va dir que analitzaran el text final, va deixar clar que “desconfiem totalment del que pugui vindre”. A més, va demanar un estudi del poder adquisitiu que han perdut els treballadors els darrers deu anys. “És hora de deixar les retallades i congelacions i començar a recuperar el que hem perdut”, va clamar, alhora que va tornar a carregar contra la reforma afirmant que “no pot ser una administració low cost a les costelles dels treballadors”.

tracking