edifici inteL·ligent

The Cloud ha de començar a l'estiu amb 39 milions de cost

Andorra Telecom aprova la licitació de l’enderrocament de l’edifici comercial, que ha de començar abans de Nadal

The Cloud ha d'iniciar-se a l'estiu amb 39 milions de costXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell d’administració d’Andorra Telecom va fer un pas endavant dijous, amb l’acord per iniciar la segona fase per a la construcció de l’edifici The Cloud. En la trobada es va aprovar la licitació per a les obres d’enderrocament (que en realitat seria deconstrucció, perquè s’ha de fer pedra a pedra) que s’hauran d’engegar el mes vinent i acabar abans de Nadal, segons di- ferents fonts properes a la pa­­ra­pública. El pla que va pactar el consell d’administració és derruir per després aprovar la licitació de les obres de construcció de The Cloud. En aquest cas els treballs haurien de començar a l’estiu, amb una previsió més concreta d’iniciar-se al juliol, tot i que dependrà que no es produeixi cap retard. El cost pressupostat és de 39 milions d’euros, dels quals 34,5 pertanyen a les obres i 4,5 a altres elements com són el salari dels arquitectes, els permisos o les gestions, entre altres. El consell d’administració és conscient, segons les mateixes fonts, que hi hagi una desviació final respecte a la xifra pressupostada en tractar-se d’una obra complexa. Existeix cert compromís, segons les fonts consultades, que el possible desajust pressupostari no sigui desproporcionat degut a la polèmica que ha rodejat el projecte des que va ser anunciat per Andorra Telecom.

Un espai per a la marxa enrere

En realitat, els acords reals presos pel consell d’administració de l’operadora són dos. D’una banda la licitació de l’enderrocament, i de l’altra, la creació d’una comissió que es dedicarà a especificar quins són els continguts que s’ocuparan en els diferents espais que creï The Cloud. Aquesta comissió, segons altres fonts properes al cas, és una arma de doble fil. Per una part obliga a una feina activa i a posar negre sobre blanc quins seran els usos concrets de l’edifici. Per l’altra, però, obre la porta a una possible marxa enrere del Govern en el futur. L’obra de construcció és un compromís, però no s’ha adjudicat. Aquesta circumstància permetria a l’executiu adduir que no hi ha operadors compromesos per als espais de l’edifici i per tant suspendre la construcció. Aquesta via passaria per habilitar una plaça amb uns costos mínims i deixar l’espai perquè en el futur (en principi el pròxim mandat) es reunissin les circumstàncies idònies perquè s’aixequés l’edifici.

L’aprovació per part del consell d’administració d’un calendari és un pas important, però no definitiu. Precisament el president d’aquest organisme, el ministre d’Ordenament, Jordi Torres, és un dels que més dubtes ha manifestat sobre la con-veniència de fer una inversió d’aquestes característiques sense tenir clar que l’edifici s’omplirà. L’altre gran escèptic és Toni Martí, encara que és conscient, segons fonts properes a l’executiu, que difícilment es pot permetre no fer The Cloud si pretén que el balanç del seu mandat sigui positiu.

Armes per a l’oposició

L’oposició, segons aquestes fonts, podria utilitzar aquest fracàs com a paradigma d’una legislatura amb molts projectes i escasses concrecions. Especialment després d’haver repetit fins a la sacietat que The Cloud es tiraria endavant. Aquest argument, segons les mateixes fonts, és el que ha fet que Martí i Torres acceptin fer el pas endavant amb la data d’enderrocament. Perquè la tàctica de deixar anar passant el temps, segons les fonts consultades, no serviria si l’edifici ja s’ha tirat a terra a principis de l’any vinent. Quedaria un any per a les eleccions i difícilment l’executiu podria jugar a guanyar tant temps sense que es veiessin clares les intencions.

L'EDIFICI D'EQUIPAMENT SENSIBLE NO S'ENDERROCARÀ

Les empreses interessades en la licitació de l’enderrocament de l’edifici actual disposaran fins al 12 d’octubre per presentar les seves ofertes amb la perspectiva que les obres s’iniciïn a finals de mes d’octubre i finalitzin al desembre. El procés per tirar-lo a terra, segons el comunicat de l’operadora, es farà tenint en compte els estrictes criteris de la certificació Leed Or. Aquest protocol minimitza l’impacte mediambiental i sobre l’entorn, tant de l’obra com de la futura explotació de l’edifici The Cloud. En aquest sentit, se seguiran les directrius relatives a reduir al màxim la pols, les vibracions o els sorolls i que les obres tinguin la mínima afectació sobre el trànsit o els vianants, tal com ja es va fer amb èxit en el procés d’enderrocament de la caserna de bombers.

Un cop realitzada aquesta operació, el solar quedarà ocupat tan sols per l’edifici de serveis, situat a la part central. L’immoble, que acull equipaments tècnics d’alta sensibilitat, es mantindrà intacte i s’acabarà integrant a la futura estructura de l’edifici.

tracking