política

Toni Martí veu oportunisme polític en la reforma comunal

Afirma que determinades formacions “falten a la veritat” sobre els indicis d’inconstitucionalitat de les lleis i les acusa de ser “poc serioses”

Toni Martí veu oportunisme polític en la reforma comunalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, denuncia l’“oportunisme polític” d’alguns partits de l’oposició envers les lleis de competències i transferències després que el cònsol de Sant Julià de Lòria fes públic un informe amb indicis d’inconstitucionalitat sobre els projectes. El líder de l’executiu va afirmar ahir que determinades formacions –referint-se a PS i SDP– “falten a la veritat” quan diuen que ja tenien dubtes sobre els textos perquè “molts dels preceptes que surten a l’informe de Sant Julià ja estaven recollits a l’acord institucional de fa tres anys i ningú en parlava”. “A les reunions ningú va insinuar que podia haver-hi indicis d’inconstitucionalitat. Em sobta que ara es digui que es va parlar”, va lamentar Martí, el qual va afegir que actuar d’aquesta manera “em sembla poc seriós i que no s’ajusta a la veritat”. “Aquestes lleis no es negocien des de fa deu dies, sinó molts mesos, i no és veritat que ja es digués que hi havia preceptes” que suscitaven dubtes legals, va remarcar.

L’executiu ha de lliurar ara els contrainformes que ha encarregat i que avalen que els dos projectes s’ajusten a la llei. “El Govern manté que tots els preceptes de les lleis s’adiuen a la Constitució”, va explicar Martí, que va dir que s’aportaran “diversos” documents. Un d’ells ja està enllestit i està “força ben detallat”, va avançar. Tot i la polèmica generada per l’informe encomanat pel comú lauredià, que ha posat en suspens el suport del grup liberal als textos, el cap de Govern confia que el procés seguirà com abans. “No ha d’endarrerir-se” perquè els presidents dels grups “són persones serioses i compleixen els acords”. Els dos projectes s’haurien d’aprovar abans que l’executiu presenti el pressupost.

24 reunions a Nova York

Martí va fer balanç ahir de la participació d’Andorra a l’Assemblea General de les Nacions Unides celebrada la setmana passada a Nova York, on el Govern ha mantingut 24 reunions bilaterals. Moltes d’elles amb estats sud-americans per tal d’aplanar el ter­reny de cara a poder organitzar la cimera iberoamericana de l’any 2020. Martí va qualificar de “molt profitoses” les trobades i va assegurar que “Andorra està molt ben considerada dins l’espai iberoamericà”, i per tant la proposta va ser “més que ben acollida”. En aquest sentit, va anunciar que els ministres d’Exteriors tindran una trobada “molt important” al desembre on “s’encarrilarà la candidatura” –la d’Andorra és l’única que s’ha presentat per ara–.

Per altra banda, el líder de l’executiu va destacar les converses amb els membres de l’Associació europea de lliure comerç (EFTA) per tal d’arribar a una col·laboració amb el secretariat de l’ens per veure quins són els mecanismes que utilitzen per implementar el cabal comunitari europeu. “Tenen un acord similar al que tindrem nosaltres, i tot i que encara no estem en el procés d’anàlisi de les directives ens volem anticipar”, va exposar Martí, que va dir que l’assumpció del cabal europeu haurà de ser “gradual”. El cap de Govern va anunciar que visitarà Portugal al desembre. A banda, una delegació andorrana visitarà Noruega per aprendre de l’EFTA i també a Estònia, on quasi tots els tràmits es poden fer per Internet, per avançar en l’impuls de l’administració online.

GOVERN ESTUDIARÀ LA PETICIÓ DE PANAMÀ PEL RETORN DELS MILIONS BLOQUEJATS

Martí va assegurar que l’executiu estudiarà la petició del president de Panamà, Juan Carlos Varela, d’arribar a un acord per recuperar els 12,8 milions bloquejats a Andorra pel cas de la suposada trama de suborns de la constructora Odebrecht. “S’analitzarà i si convé entrar en negociacions hi entrarem, i si no convé se li dirà”, va assenyalar Martí, el qual va afirmar que ara per ara “no hi ha cap negociació en curs perquè Andor­ra ha de decidir si vol fer-ho o no”. “És evident que Panamà vol arribar a un acord, però falta que Andorra ho vulgui”, va dir, recalcant que el Govern no farà cap pas fins que no hagi pres una decisió.

El cap de Govern va detallar que l’afer Odebrecht no era l’objecte de la trobada, però durant la reunió per tractar la candidatura andorrana per acollir la cimera iberoamericana Varela va manifestar que “voldria començar a negociar un conveni”. Davant d’això “nosaltres vam escoltar la proposta del president Varela per una qüestió d’educació i bones relacions entre estats”, va sentenciar Martí, que va voler deixar molt clar que és només “voluntat” de Panamà i ara “falta que Andorra decideixi si vol negociar o no”. Una qüestió que l’executiu analitzarà.

tracking