justícia

Govern decideix que Alfons Alberca continuï com a fiscal general

L’executiu ha de proposar la renovació al Consell Superior de la Justícia per a la ratificació

Govern decideix que Alfons Alberca continuï com a fiscal generalXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Govern ha decidit que Alfons Alberca renovi com a fiscal general, segons van explicar diferents fonts properes a l’executiu. Alberca va ser el primer andorrà a fer-se càrrec del ministeri públic, substituint el francès Robert Ampuy el 2011. El mandat és de sis anys, i per tant desenvoluparà les seves funcions, si no hi ha cap imprevist pel mig, fins al 2023.

La renovació d’Alberca ha passat per alts i baixos durant els últims dos anys, moment en què es va començar a parlar sobre si continuaria o no al capdavant del ministeri públic. Una part de l’executiu no era partidari de la renovació perquè havien sorgit discrepàncies en certs temes, especialment al voltant del cas BPA. Durant bona part del 2015 i part del 2016 semblava que ho tenia molt complicat per continuar, perquè des del Govern i certs estaments del món jurídic se’l considerava molt contemporitzador amb tot el que envoltava el cas BPA. Però va ser precisament el moment en què l’entorn dels Cierco va posar Alberca en el punt de mira, segons expliquen les mateixes fonts, que la seva renovació va acabar de convèncer. Fins i tot el fet que transcendís que suposadament els germans Cierco haurien manifestat que preferien que Alberca no continués al càrrec el va acabar de blindar.

El cas BPA és precisament el principal repte amb el qual s’enfronta Alberca en el segon mandat. Amb el primer judici a principis de l’any vinent, el nombre de causes s’ha anat multiplicant i bona part dels esforços de la fiscalia estan centrats en totes les actuacions respecte a Banca Privada d’Andorra.

Andorranitzar la justícia

Alfons Alberca va jurar el càrrec com a fiscal general l’11 d’octubre del 2011. En aquell moment va qualificar el seu nomenament com un “pas endavant” en el procés d’andorranització de la justícia, un procés que va demanar que es tirés endavant “d’una forma tranquil·la, no traumàtica”, ja que “hi ha un planter important”. El seu nomenament, com a primer d’un andorrà per aquest càr­rec, es va entendre com una voluntat de donar més pes als nacionals dins del sistema jurídic.

Alberca va destacar llavors que el fet d’accedir al càrrec s’havia de considerar “no un triomf personal, sinó del col·lectiu”, i va reclamar que el procés d’andorranització “és assumible” gràcies a la gent que hi ha a l’administració de justícia. En aquell moment va demanar que no s’aturi, ja que “no podem permetre’ns perdre més actius”, en referència a les constants baixes que hi havia en el món jurídic públic. Un dels motius que s’adduïa era la falta de carrera professional. Aquesta situació ja no té res a veure amb l’actual, on existeix l’opció de fer carrera jurídica.

tracking