TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

CERIMÒNIA DE LA TOGA

Màster per exercir d'advocat a partir del 2018

Els lletrats titulats fora del Principat hauran de superar els estudis de dos anys o bé aprovar l’examen del Col·legi

Màster per exercir d'advocat a partir del 2018Xavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El màster que permetrà als advocats titulats fora del Principat exercir a Andorra podria començar el febrer del 2018. La degana del Col·legi d’Advocats, Sophie Bellocq, va explicar ahir que l’objectiu és que es posi en marxa en aquestes dates, tot i que va afegir que aquest termini cal agafar-lo amb precaució. Bellocq va avançar que actualment s’està treballant en el pla d’estudis del curs, que es calcula que tingui una durada de dos anys.

El màster, que es durà a terme a la Universitat d’Andorra (UdA), tindrà assignatures presencials i està previst que hi hagi matèries que es puguin cursar a través d’Internet. El màster serà una de les opcions per exercir com a lletrat. Si no, també hi haurà l’opció de sotmetre’s a l’examen d’aptitud d’advocat que organitza el Col·legi d’Advocats. El contingut del màster serà idèntic al que s’ha de saber per superar les proves del Col·legi, ja que moltes de les assignatures seran gestionades pels mateixos professionals.

Bellocq va dir que els lletrats procedents d’altres països, la majoria Espanya i França, hauran de superar la formació i també hauran de parlar i escriure el català. A més, va dir que no posaran “límits a la gent que vulgui venir de baix” per exercir al Principat. Belloch va afegir que aquesta setmana s’han fet noves proves des del Col·legi d’Advocats per admetre nous lletrats. Els resultats se sabran dilluns. En l’anterior convocatòria, van aprovar tres dels quatre candidats que es van presentar. Sobre les queixes per la dificultat de les proves, Bellocq va afirmar que “la gent que no ha superat les proves que hem fet nosaltres és perquè no han sabut respondre unes preguntes molt senzilles”. “Un ciutadà ha de tenir la garantia que un advocat en exercici ha superat les proves mínimes i és capaç d’atendre un client”, va dir la degana del Col·legi d’Advocats. “La gent que no ha superat les proves és perquè no sabien contestar les preguntes”, va precisar. Bellocq va comentar que actualment hi ha 205 col·legiats al Principat i que la xifra ha anat augmentant els últims anys. Creu que no hi ha un excés de col·legiats i creu que les dades s’han de mirar “proporcionalment” i opina que l’increment de professionals liberals afecta totes les feines. Durant els actes de celebració de Sant Raimon de Pe-nyafort, Bellocq va posar la toga als nous membres que formaran part del col·legi: Isabel Sarmiento i José Luis Acha.

tracking