política

Els partits aposten per fer millores en el vot per correu per reduir l'abstenció

Bonell aposta per revisar el procediment i destaca la importància que els comuns tinguin el cens electoral actualitzat

Els partits aposten per fer millores en el vot per correu per reduir l'abstencióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les institucions i els partits polítics ja pensen a impulsar millores per tal de reduir l’abstenció en la línia del que va posar de manifest l’estudi sobre aquest fenomen presentat pel CRES. La subsíndica, Mònica Bonell, va explicar en l’àmbit personal que creu que “el vot per correu s’hauria de millorar” i, per tant, “s’hauria de revisar el procediment” perquè els andorrans que viuen fora del país rebin la informació electoral sense haver de demanar-la. A banda, defensa que els comuns i el Govern han de mantenir el cens electoral depurat perquè “si no podem tindre les adreces actualitzades serà difícil” fer arribar les instruccions per poder votar.

“Si la tendència és que cada vegada els andorrans es moguin més, el procediment s’hauria de revisar i crec que hem de ser més àgils amb el vot per correu”, va adduir, afegint que “si poguéssim tindre les adreces i els poguéssim fer arribar els programes electorals i la informació per votar seria un salt qualitatiu”. Per altra banda, aposta per millorar les campanyes informatives i de sensibilització sobre la necessitat d’exercir el dret a sufragi.

Hi coincideix el conseller del grup liberal Ferran Costa, que considera que “cal esmerçar totes les energies per millorar la participació perquè és clau”, tot i que va posar de manifest el cost d’actualitzar el cens. “Requereix una dotació econòmica molt important perquè vol dir fer un porta a porta per identificar tots els ciutadans d’Andorra”. Amb tot, va remarcar que els partits han d’impulsar accions per “garantir una major proximitat envers els ciutadans”. “Els polítics estem als nostres despatxos, vivim en una realitat paral·lela i hi ha una dicotomia clara entre el que passa al carrer i els polítics”, va lamentar, i en aquest sentit va sub­ratllar que “ja podríem fer moltes coses” en la línia d’una “proximitat molt més directa amb el ciutadà, establint-hi un diàleg permanent”.

Per altra banda, la consellera del PS Rosa Gili va lamentar “la desafecció i el distanciament dels ciutadans envers les institucions” i va dir que “és evident que s’han d’intentar trobar solucions per revertir aquesta tendència”. En aquest context, va defensar la importància de promoure accions i campanyes des de l’escola per “educar els joves i explicar-los la importància de votar i d’implicar-se en la societat”. “Ara es fa el consell de joves i els comuns els consells d’infants, però fan falta moltes més coses”.

Alhora, també defensa que el parlament, l’executiu i els comuns engeguin campanyes institucionals. “Si volem lluitar contra l’abstenció ens hi hem de posar tots”, va sentenciar. Gili va apuntar que el PS està “concernit” i fa “molt de temps que intenta canviar la manera d’arribar a la gent”, ja que l’electorat d’esquerres és el menys mobilitzat.

tracking