nacions unides

Andorra dona suport a crear una oficina contra el terrorisme

El Govern trasllada el vistiplau a la creació d’una oficina antiterrorista d’àmbit mundial

Andorra dona suport a crear una oficina contra el terrorismeSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cap de Govern, Toni Martí, va traslladar ahir el suport d’Andor­ra a la decisió del secretari general de les Nacions Unides, Antó­nio Guterres, de crear una oficina de lluita contra el terrorisme que combati el fenomen en l’àmbit mundial. “El secretari general pot comptar amb el suport d’Andorra pel que fa a la creació de l’oficina” perquè cal “acció concreta per combatre el terrorisme i erradicar les seves causes”, va manifestar Martí en el discurs davant l’Assemblea General, en què va destacar que “la rellevància de la lluita contra el terrorisme s’ha deixat sentir amb força els últims anys arreu”. Així, va recordar els atemptats a Catalunya l’agost passat tot afirmant que “els andorrans hem vist com els nostres veïns europeus patien de forma directa les conseqüències d’aquest odi irracional molt recentment a Barcelona i Cambrils, dues localitats catalanes amb les quals molts andorrans tenim una relació estreta i propera”.

Martí va exposar les mesures contra el canvi climàtic que està impulsant el Govern com, per exemple, el programa d’ajudes al vehicle elèctric, els projectes de xarxes de calor, la política d’incentius i obligacions per promoure l’autoproducció d’energies renovables i l’elaboració de la llei sobre la transició energètica. En aquest context, va saludar la iniciativa del Copríncep Emmanuel Macron d’impulsar un pacte global pel medi ambient com a via per obtenir “accions concretes” perquè –va alertar– “els efectes negatius ja fa temps que són palpables”, i cal pensar –va dir com a exemple– en “el fràgil ecosistema dels països d’alta muntanya”. Per altra banda, va remarcar l’elaboració del Llibre Blanc de la Igualtat que “donarà pas” a una llei d’igualtat que sigui “l’eina clau per erradicar situacions de discriminació que encara perviuen a la nostra societat”.

També va remarcar “els esforços” per implementar l’educació per competències, i “mantenir i millorar” la convivència dels tres sistemes educatius. El líder de l’executiu va anunciar que Andorra participarà a la propera edició de les revisions nacionals voluntàries i el juliol de l’any que ve presentarà un informe voluntari per avaluar l’acompliment dels objectius de desenvolupament sostenible de l’Agenda 2030 i accelerar-ne l’aplicació. Martí també va aplaudir la iniciativa de Guterres de promoure una reforma del sistema de les Nacions Unides per al desenvolupament i va subratllar la necessitat de treballar perquè els acords globals siguin vinculants. A més, va lloar que la Cort Penal Internacional actuï d’ofici en els supòsits més greus de crims o agressions sense necessitat de ser activada per part del Consell de Seguretat i va assenyalar que és “un pas molt significatiu per a l’imperi del dret internacional”. Així mateix, va manifestar el suport al veto dels membres permanents en casos de genocidi o violacions serioses dels drets humans.

Suport de l’Argentina

El Principat va sumar ahir un nou país a favor que Andorra aculli la Cimera iberoamericana del 2020. El ministre d’Exteriors argentí, Jorge Marcelo Faurie, va manifestar el suport del país andí a la seva homòloga andorrana, Maria Ubach, i va coincidir a destacar l’oportunitat de visibilitat que representa l’organització de l’esdeveniment. Els dos ministres també van abordar diversos aspectes de cooperació bilateral. Per altra banda, Martí va acordar amb la presidenta d’Estònia, Kersti Kaljulaid, una col·laboració per compartir l’experiència de la digitalització i simplificació administrativa, un àmbit en el qual el país bàltic és pioner. Una delegació andorrana visitarà el país.

PANAMÀ DEMANA RECUPERAR ELS MILIONS DEL 'CAS ODEBRECHT'

Panamà vol recuperar els milions bloquejats a Andorra pel cas de la suposada trama de su­borns de la constructora Odebrecht. El president del país, Juan Carlos Varela, es va reunir dijous amb Martí en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides per tal d’“acordar negociar un acord legal que faciliti la recuperació patrimonial”, segons va informar l’executiu panameny. Des del Govern van explicar ahir que la reunió era per parlar de la candidatura andorrana a acollir la Cimera iberoamericana del 2020 i que Varela va aprofitar per plantejar el retorn dels diners. En aquest context, fonts de l’executiu van indicar que Andorra “es va limitar a escoltar” i van assegurar que no hi ha negociacions obertes sobre la recuperació dels fons per part de Panamà.

Varela va declarar dijous en el seu parlament davant l’Assemblea General que estan “recuperant centenars de milions de dòlars desviats que pertanyen al poble i invertint aquests fons en la gent”. En el cas d’Andorra, la justícia té bloquejats 12,8 milions de dòlars que haurien cobrat els fills de l’expresident de Panamà Ricardo Martinelli per suposats suborns per a obres quan el pare era president. L’entramat implicava la creació de societats pantalla per al suposat pagament de suborns a polítics perquè Odebrecht aconseguís la concessió de construcció d’obres públiques milionàries.

Justament el juny passat la batlle Canòlic Mingorance i el fiscal general, Alfons Alberca, van desplaçar-se fins al país per col·laborar amb la justícia panamenya i reunir-se amb procuradors i fiscals.

Andorra dona suport a crear una oficina contra el terrorisme

tracking