Polèmica comunal

Torres i Marín ataquen Vila per l'informe de la reforma

La cònsol major d’Escaldes i el d’Encamp estan molestos i decebuts amb el lauredià per l’informe d’Aparicio

Torres i Marín ataquen Vila per l'informe de la reformaANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La cònsol major d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, es va sentir “decebuda”; el d’Encamp, Jordi Torres, “molest”, i el de la Massana, David Baró, creu que l’informe que va presentar el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Miquel Vila, sobre la possible inconstitucionalitat de la Llei de transferències i competències, “arriba tard”. Aquestes són les opinions que van expressar ahir alguns dels cònsols majors del país. El més contundent va ser Torres, que va afirmar que “no era el moment de presentar-lo. Tampoc ens ha agradat ni la manera ni les formes de fer-lo públic. Des d’Encamp ens sentim molestos per com s’ha gestionat el tema i encara no he pogut parlar amb el Pep [Vila], però quan el vegi ja li transmetré aquest sentiment”, va dir en la signatura del conveni de promoció turística d’Engolasters. Marín, present en el mateix acte, va afirmar que està “decebuda perquè sap greu després de tants mesos de feina. A les reunions és cert que cadascú mirava pel seu compte, però al final vam ser capaços de posar-nos d’acord perquè sabíem que la Llei de transferències calia adaptar-la als temps que vivim”.

David Baró creu que l’informe del constitucionalista Miguel Ángel Aparicio “arriba tard” perquè “podria haver-lo presentat durant les reunions que vam fer i el podríem haver tingut en compte aleshores, però ara ja està en mans del Consell General i s’escapa dels comuns”. Malgrat això, Baró va afirmar “el dret i la legitimitat que té el cònsol a fer tots els informes que vulgui”, però va lamentar que no hagués informat la resta de les corporacions sobre les seves intencions.

El moment escollit per Vila tampoc va agradar al cònsol major d’Encamp. Segons ell, “arriba a destemps. Sobre el fons, s’hi pot estar d’acord o no, és una interpretació legal i ja l’analitzarem, però arriba a destemps perquè fa molt de temps que hi treballem i crec que per part del comú de Sant Julià ha arribat a destemps”, va repetir.

Antic assessor

Trini Marín va recordar que ja s’havia contactat amb Aparicio perquè fes un informe sobre el mateix tema fa uns anys i ja “va avisar que anéssim alerta perquè hi podria haver punts inconstitucionals. Des d’aleshores hem treballat amb molts professionals del sector jurídic que coneixen les lleis i són bons. Algú hauria vist alguna cosa”, va protestar. Baró està convençut que el Govern no aprovarà una llei que no sigui “el cent per cent constitucional”.

EL GOVERN ESTÀ "CONVENÇUT" DE LA LEGALITAT DE LES NORMES

El Govern està “plenament convençut” de la constitucionalitat de les lleis de competències i transferències. El ministre portaveu, Jordi Cinca, va afirmar ahir que tenen “el convenciment” que els informes que presentarà l’executiu “reafirmaran” el que va defensar el Govern durant l’elaboració dels projectes de llei, perquè “ja vam vigilar que respectessin els principis constitucionals”. “Estem molt tranquils”, va dir, perquè confien que “els informes reafirmaran els criteris de Govern” i “rebatran” l’informe encarregat per Sant Julià de Lòria que va detectar indicis d’inconstitucionalitat. En aquest sentit, va explicar que l’executiu considera que “la prova se superarà amb escreix i es podrà seguir amb el procés” i el tràmit parlamentari. “Govern creu que es va seguir un procés lògic i amb la participació de totes les institucions”, va reiterar.

Cinca va precisar que han encomanat diversos estudis a “persones de vàlua reconeguda” perquè analitzin els textos “en profunditat”, i va avançar que els faran públics quan estiguin tots finalitzats, fet que es produirà “a final de la setmana que ve”, quan els trametran als comuns i als grups parlamentaris.

Pel que fa a les crítiques dels cònsols d’Escaldes i Encamp, el ministre va dir que entén “que va en la línia que si hi havia alguna inquietud o fins i tot l’encàrrec de l’informe s’hauria pogut compartir a les reunions” i no es va fer. “Ara veurem si la inquietud és certa i hem de fer un replantejament” o bé els contrainformes “donaran arguments per fer veure que les lleis s’emmotllen a la Constitució” i així seguir el calendari previst.

tracking