Justícia

Confirmats els dos anys de suspensió per a un carceller

La condemna no comporta l’expulsió del cos de l’agent de presons en ser inferior a tres anys

Confirmats els dos anys de suspensió per a un carcellerXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala penal del Tribunal Superior ha ratificat la pena de dos anys de suspensió per a l’exercici de càrrec d’agent penitenciari a un funcionari de presons condemnat per abusos sexuals a una interna i a una professora del centre. La sentència també confirma la pena de 20 mesos de presó condicional pels mateixos delictes menors. Que el període de suspensió sigui inferior als tres anys comporta que el funcionari de presons no sigui expulsat del cos, ja que el Codi Penal assenyala que en el cas d’imposar-se una pena d’inhabilitació per sota dels tres anys, el tribunal ha de substituir-la automàticament en la mateixa sentència per la pena de suspensió que correspongui i per la mateixa durada que la pena d’inhabilitació imposada.

Cal recordar que la pena d’inhabilitació comportaria l’expulsió del cos sobre la base que es considera que el funcionari hauria perdut la condició, en aquest cas, de penitenciari. I en haver sortit del cos, hauria de tornar a presentar-se a un futur concurs. En el cas de la suspensió, aquesta pena priva el sentenciat de l’exercici de càrrec públic durant el temps de la condemna.

La fiscalia, tant en el judici al Tribunal de Corts com al recurs en segona instància, va demanar que la pena fos de quatre anys d’inhabilitació, fet que hauria comportat l’expulsió del cos de penitenciaris del processat. També va demanar dos anys i mig de presó, part condicional.

El Superior no tan sols ha desestimat el recurs d’apel·lació de la fiscalia, sinó també el de la defensa del carceller. L’advocada del penitenciari havia demanat l’absolució i la revocació de la condemna de Corts perquè no s’havia respectat la presumpció d’innocència del client en considerar que no hi havia proves, ja que les acusacions es basaven en els testimonis de les dues víctimes: la interna i la professora.

Els fets van passar l’any 2012 al centre penitenciari de la Comella. Els tribunals han considerat provat que el funcionari va obligar la presa, ara en llibertat, a fer-li dos petons quan entrava a la cel·la, que en una ocasió li va aixecar la faldilla, en una altra la va abraçar i li va tocar un pit i en una tercera, estant ella estirada al llit, va intentar fer-li un petó a la boca. Fets que li han costat quinze mesos de presó condicional. Cinc més són per haver etzibat comentaris obscens i haver abraçat la professora de la Comella.

REDUCCIÓ DE LA PENA A UN VENEDOR DE COCAÏNA I HAIXIX

El Tribunal Superior ha reduït en sis mesos la pena de presó ferma contra un jove andorrà condemnat per tràfic de cocaïna i haixix, i que va ser detingut en el marc de l’operació Neta contra el narcotràfic. Corts el va sentenciar a tres anys de presó, un dels quals ferm. El Superior ha mantingut els tres anys d’internament però ha reduït la pena de presó ferma a sis mesos. El jove, que ha d’afegir a la condemna deu dies de presó ferma per consum de drogues, ja ha estat 142 jornades a la presó en règim d’internament provisional i probablement no tornarà a ingressar a la Comella.

Corts va considerar el jove culpable de revendre la droga que introduïa a Andorra una tercera persona, un veí de la Seu d’Urgell, jutjat en rebel·lia i que està condemnat a dos anys i mig de presó. Els magistrats van considerar provat que va fer de camell de part de les persones que en el marc de l’operació van ser acusades de consum continuat de cocaïna i que van ser condemnades a penes menors.

La policia, quan va ser detingut el juny del 2014, va trobar al seu domicili 8,5 grams de cocaïna, 12,6 de marihuana i 210 d’haixix, que el processat va assegurar eren per a consum propi. La defensa va demanar al Superior que reduís la condemna de presó ferma perquè reingressar a la Comella podria posar en perill el procés de reinserció realitzat pel seu client, que té feina fixa i conviu amb la parella i la filla d’aquesta.

La fiscalia, a la vista al Superior, es va oposar al recurs de la defensa en recordar que com a mínim el processat va cedir o vendre droga en una vintena d’ocasions i va indicar que les quantitats d’estupefaents trobades al seu domicili queden lluny del consum propi i que a casa seva també es va trobar una bàscula de precisió.

tracking