Salut

Álvarez assegura als afectats de càncer que el 2019 hi haurà radioteràpia

El Govern està buscant una ubicació on construir-hi l’edifici i elaborant el plec de bases

Álvarez assegura als afectats de càncer que el 2019 hi haurà radioteràpiaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, va traslladar ahir a l’Associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) la voluntat que la unitat de radioteràpia estigui en servei en un termini d’un any i mig o dos anys, és a dir, el 2019. Álvarez es va reunir amb el president de l’entitat, Josep Saravia, i li va manifestar que “la radioteràpia tira endavant sí o sí”, i que “en un any i mig o dos estarà muntat”, segons va explicar al Diari el portaveu de l’associació.

Saravia va detallar que, segons el ministre, el Govern està actualment buscant una ubicació per construir-hi l’edifici i treballant en la confecció del plec de bases del concurs, que serà de caràcter obert perquè s’hi puguin presentar operadores estrangeres i “no només l’Institut Baselga, sinó d’altres empreses”, amb especialistes que treballin en associació amb el SAAS i la CASS. “Es busca una fórmula perquè si pot ho porti el SAAS i si no pot algú altre, empreses de fora en conveni amb la CASS i el SAAS. Volen que tot­hom hi pugui aportar alguna cosa”, va narrar Saravia, que va assegurar que serà un concurs “obert a tots”, tant a empreses privades com públiques. “No es tanquen a res”, va afirmar.

Tot i que va admetre que “no serà fàcil”, va lloar el fet que l’executiu tingui “molt clar que l’objectiu és tindre la radioteràpia” i fer-ho “en comú amb el SAAS i la CASS”. Pel que fa a l’edifici, va relatar que “ara estan decidint la ubicació i quins serveis donaran”. Saravia va celebrar que “de no tenir res a això és un canvi brutal” que “és molt beneficiós per al malalt”. “Fins ara s’havia vist estrany que una població de 80.000 habitants tingués unes instal·lacions així, però fa molt poc que Ceuta i Melilla, que tenen entre 70.000 i 80.000 habitants, tenen radioteràpia i per tant ja tenim precedents”, va argumentar.

Per altra banda, el ministre va dir al representant de l’Assandca que miraran de regular el dret a l’acompanyament –per tal que els familiars de malalts rebin incentius– a través d’un reglament legislatiu, mentre que pel que fa a la llei de l’oblit, una altra de les demandes dels afectats, el ministre va dir que “és difícil”.

TANCANT LA LLEI DE DRETS I DEURES

Els consellers generals estan enllestint el tràmit parlamentari del projecte de llei de drets i deures dels pacients i sobre la història clínica, que ha de ser el punt de partida de la reforma sanitària. Fonts parlamentàries van indicar que si els grups parlamentaris donen la proposta per bona dilluns que ve s’acabarien de tancar els darrers ser­rells i la llei estaria a punt per portar-la a aprovació del ple. Després de la reunió que la comissió legislativa de Salut va celebrar ahir per fer les darreres modificacions, les mateixes fonts van apuntar que moltes de les esmenes que van presentar els grups parlamentaris s’han aprovat després de transaccionar-les durant les negociacions i que per tant el projecte s’ha reorganitzat respecte a l’original.

tracking