Debat d'orientació

Govern crearà una taula de treball per a la sostenibilitat de les pensions

El Consell General insta l’executiu a analitzar amb la CASS accions per reduir el risc de dèficit de la branca de jubilació

Govern crearà una taula de treball per a la sostenibilitat de les pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Consell General va aprovar ahir en la darrera sessió del debat d’orientació política demanar al Govern que creï una taula de treball compartida amb el parlament i la CASS per plantejar accions destinades a disminuir el risc de dèficit de la branca de jubilació de la Seguretat Social i garantir la sostenibilitat i eficàcia del sistema de pensions. Una proposta de resolució presentada per la consellera independent, Sílvia Bonet, amb el suport dels liberals Jordi Gallardo i Ferran Costa que va suscitar la protesta del PS i d’SDP per l’eliminació del punt que incloïa mesures per garantir unes pensions de jubilació dignes. Una modificació que es va fer a instàncies de DA per tal de tirar endavant la proposta, que es va aprovar amb l’abstenció dels socialdemòcrates.

El text insta a analitzar “a fons” l’estudi actuarial de la situació fins al 2016 de les prestacions de jubilació, del qual se’n desprèn que “el règim seria insuficient en recursos des del 2023”, i que “el superàvit entre ingressos per cotitzacions i la despesa per pagaments es va escurçant”. La proposta original afegia que les dades “constaten un any més la precària situació que viuen els pensionistes a Andorra, on el 84% de les pensions de jubilació estan per sota del salari mínim”. Paràgraf suprimit a petició dels demòcrates que va revoltar els consellers del PS i d’SDP. Pere López va denunciar que “el grup de la majoria ha fet eliminar un paràgraf on es fa referència a la situació de les pensions”, i va qualificar-ho de “decebedor”. “Aquesta és la realitat i esborrant el paràgraf la realitat no canviarà”, va manifestar el parlamentari als demòcrates. Víctor Naudi, de la seva banda, va criticar que “DA no ha tingut voluntat de treballar aquesta qüestió”, i va afirmar que no s’abordarà en el que queda de legislatura.

La cambra també va donar llum verd a la proposta de Bonet de realitzar un estudi sobre les causes de la sinistralitat laboral amb l’objectiu de fer un pla d’acció per disminuir-la. Per altra banda, es va aprovar per unanimitat una resolució proposada pel president del grup liberal, Josep Pintat, que insta l’executiu a entrar a tràmit parlamentari abans del debat dels pressupostos el projecte de llei per modificar la Llei de sostenibilitat i estabilitat pressupostària i, abans d’acabar la legislatura, la Llei de les finances comunals en sintonia amb les corporacions. Uns canvis que s’adopten per complir amb les recomanacions del Tribunal de Comptes sobre l’endeutament de les entitats públiques i parapúbliques. També dels liberals, es va ratificar la demanda al Govern de presentar abans de finals del 2018 un projecte per donar ús i valor a l’edifici i la parcel·la de Casa Parramon per tal de donar-hi ús i generar activitat econòmica i cultural a la Massana.

Zona verda al The Cloud

El debat d’orientació política va concloure ahir amb la presentació de sis propostes de resolució. D’aquestes se’n va tombar una, presentada pel PS, que demanava cancel·lar el projecte del The Cloud i fer una plaça o zona verda pública al recinte on el Govern vol fer-hi l’edifici. El text critica “la indefinició del projecte” i “els retards en la construcció”, així com “el cost i el pressupost desproporcionats”. La mesura va obtenir el suport de Naudi i Bonet i el vot en contra de DA i Ld’A. Per contra, tots els parlamentaris van votar a favor d’encarregar a l’executiu l’elaboració d’un estudi objectiu del cost de la vida a Andorra en un termini de deu mesos per tal de determinar el salari mínim. El PS considera que la mesura ha de fer possible “la correcta implementació de polítiques socials reals i efectives”.

tracking