Millores en sanitat

Facilitats de pagament per als pacients que vagin al metge referent

Álvarez Marfany va explicar que qui utilitzi la via integrada no haurà d’abonar d’entrada la totalitat de la visita, només el 25% que pertoca

Facilitats de pagament per als pacients que vagin al metge referent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern es planteja que qui vagi al metge referent no hagi d’abonar la totalitat de la visita o acte mèdic, sinó que només pagui el 25%, que és el cost que pertoca al pacient. D’aquesta manera, per aquesta via no s’hauria de pagar el cost total com fins ara i esperar que la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) retorni el 75%. Ho va exposar ahir el ministre de Salut, Carles Álvarez Marfany, que va dir que “el tema del tercer pagador s’està estudiant i que qui vagi al metge referent potser podrà gaudir del tercer pagador”.

El ministre de Salut va explicar –durant una visita al centre sociosanitari El Cedre– que el règim de tercer pagador s’està plantejant “no per a la gent gran o col·lectius concrets, sinó per a d’altres supòsits, sobretot per qui vagi per la via integrada”. Álvarez Marfany va matisar que se’n treballaran els supòsits i que aquesta intenció haurà d’esperar a materialitzar-se. “Estem en espera de l’aprovació de la llei de drets i deures del pacient, del projecte de llei, i a partir d’aquí tota la reforma es començarà a implementar de forma gradual”, va asseverar. “El tercer pagador no serà generalitzat, serà amb alguns supòsits, per exemple per la persona que vagi pel metge referent”, va sostenir.

Llei de fertilitat, aquest any

Quant a la reforma sanitària prevista per l’executiu, Carles Álvarez Marfany va indicar que “el retard és una constant que se’ns expressa, però la reforma fa dies que ha començat, s’han aprovat diversos reglaments i en breu se n’aprovaran i s’aniran implementant”.

Ara bé, va admetre que “la part més visible, que és la que afecta l’usuari, que és la via del metge referent, fins que no estigui aprovada la llei de drets i deures del pacient no es pot implementar”.

El titular de la cartera de Salut també va explicar ahir que la llei de fertilitat entrarà “aquest any” a tràmit parlamentari. És una llei –va dir– que “s’adapta al nostre marc i és compatible i assimilable al nostre entorn, homologable a països veïns”. A més, va sostenir que el professor que redacta el projecte, Federico de Montalvo de la Universitat Pontifícia de Comillas, “és una persona molt entesa que és al comitè d’ètica d’Espanya i de la Unesco”.

Qüestionat pels mitjans sobre les discrepàncies amb el SAAS i els rumors de dimissió, Carles Álvarez Marfany va ser concís: “De moment no em consta i no en tinc la intenció [de dimitir].”

REPORTATGE

Llar per a la gent gran

El centre sociosanitari El Cedre va celebrar ahir el Dia de Meritxell amb els residents i usuaris. Una jornada d’especial il·lusió per als padrins que va començar de bon matí amb una missa al santuari de Meritxell i que, al migdia, va permetre’ls compartir converses amb el ministre de Salut, Carles Álvarez, i el d’Afers Socials, Xavier Espot.

El moment més emotiu va ser quan un dels usuaris, Josep Daza, va insistir a sortir davant del micro per enviar un missatge als cuidadors de El Cedre i a les autoritats. “Seré breu, estic superorgullós d’estar en aquesta residència, perquè malgrat que soc cec, el tracte que em donen és, per a mi, molt gran”, va dir-los. “Voldria que el dia que siguin avis i padrins com nosaltres tinguin el mateix tracte que ens donen, em faria content”, va comentar.

Els sonors aplaudiments van ressonar per tota la sala. Daza va voler expressar-se en aquesta línia, just després que el ministre de Salut fes un discurs en què va destacar les millores impulsades a El Cedre l’últim any, com l’increment d’hores de metge i de neuropsicòleg.

El Cedre té, en l’actualitat, fins a 105 treballadors, 120 llits i 30 places de centre de dia. Álvarez Marfany va voler destacar, en el seu discurs, que El Cedre “és una llar” per als padrins i les famílies i s’ha prioritzat l’atenció “centrada en la persona”, s’han fet reunions individualitzades per ajustar els tractaments i també s’han instaurat millores en els tractaments farmacològics. A més, s’han pactat nous horaris dels professionals. El ministre de Salut va posar en relleu que s’ha reactivat la junta de residents i familars, s’han arreglat sales d’espera i s’ha habitat un espai diferenciat a la cuina per a les al·lèrgies.

Facilitats de pagament per als pacients que vagin al metge referent

tracking