política

Liberals aposta per mantenir el suport a la reforma comunal

Els experts consultats pel Govern creuen que l’informe d’Aparicio sobre inconstitucionalitats a les lleis de transferències i competències té moltes llacunes

Liberals aposta per mantenir el suport a la reforma comunalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els liberals tenen previst mantenir el suport a la reforma de competències i transferències, segons van manifestar fonts properes al cas. Les conclusions de l’informe encarregat pel comú de Sant Julià de Lòria sobre el text pactat entre els comuns, el Govern, demòcrates i liberals no han fet variar el posicionament del principal partit de l’oposició. Els indicis d’inconstitucionalitat que apunta l’informe de Miguel Ángel Aparicio han generat molts dubtes i no han estat suficients per capgirar el compromís dels liberals de votar a favor de la reforma. Cal recordar que en aquesta reforma els demòcrates necessitaven el suport dels liberals o els socialdemòcrates per tenir els vots suficients en tractar-se d’una llei qualificada.

L’anàlisi del text pels experts constitucionalistes que va fer l’executiu arriba a la conclusió que l’informe té llacunes, segons fonts properes al cas. Es tracta d’un text molt curt i que defensa bàsicament que els comuns haurien de tenir dret de vet sobre la cessió d’un terreny de domini públic on l’Estat vulgui fer un equipament. En resum, l’anàlisi d’aquest posicionament passa perquè a cap localitat (no tan sols a Andorra) es podria situar un equipament no desitjat per l’autoritat local.

Josep Miquel Vila va explicar ahir els motius pels quals va encarregar l’informe. El cònsol major lauredià va incidir en el fet que durant la negociació es va encomanar als comuns que fessin les aportacions que consideressin oportunes per millorar el text. I és en aquest sentit que el cònsol va decidir encarregar un informe “amb l’única voluntat de millorar la llei”. Aquest text “s’ha passat a tots els grups parlamentaris perquè són els que han de decidir i nosaltres volem que surti la millor llei possible”. Vila va incidir en el fet que “aquesta legislació ha de durar molts anys, molt més enllà del temps que nosaltres estarem al comú, i, per tant, ha de ser un text que tingui totes les garanties possibles”.

Vila es va reunir ahir al matí amb Toni Martí i Jordi Cinca, que el van convocar a l’edifici administratiu. El Govern estava força molest amb la iniciativa del cònsol major. Per dos motius. El primer, per demanar un informe que només podia anar en contra d’un text pactat i, l’altre, a causa que l’ha fet públic la setmana que tindrà lloc el debat d’orientació. Vila va manifestar ahir que “la reunió ha estat molt distesa” i el cònsol els va explicar els motius pels quals va demanar l’informe. I tant Martí com Cinca, segons el polític lauredià, han entès les motivacions el que van portar a encarregar-lo. Segons Vila, “ha estat el nostre granet de sorra per millorar la llei”.

Obert als tribunals

Preguntat sobre quin és el pas següent després d’haver entregat l’informe als grups polítics i als cònsols, Vila va manifestar que no hi havia més passos a seguir. Però qüestionat sobre què passaria en cas que no hi hagi una modificació de la legislació, com així apunta que serà, el cònsol no va descartar res. “Ja veurem què passa demà”, va afirmar. Amb aquest posicionament el polític lauredià estava deixant la porta oberta al fet que si finalment l’informe d’Aparicio no repercuteix en un canvi la corporació laurediana no es tanca la porta a possibles vies legals.

BARTUMEU DEMANA A Ld'A QUE NO "BENEEIXI" LA REFORMA

El president d’SDP, Jaume Bartumeu, va instar ahir el grup liberal a no “beneir” la reforma de la llei de transferències i competències i a no permetre a la “piconadora de DA” aprovar uns textos que tenen una “inconstitucionalitat manifesta”. Va reclamar que s’apliqui el “seny” i s’aturi la tramitació dels dos textos per evitar una “barbaritat”. Així ho va assegurar en una roda de premsa en què va estar acompanyat pel conseller general d’SDP Víctor Naudi i el conseller lauredià per la mateixa formació Josep Roig, per donar el seu parer sobre l’informe de la reforma comunal elaborat per l’exmagistrat del TC Miguel Ángel Aparicio i per presentar les esmenes de la formació als dos projectes de llei. “Toni Martí no va votar la Constitució i en tota la seva acció política es nota que no ho va fer, que no la coneix i que la vol subvertir”, va indicar l’excap de Govern. Bartumeu va comparar la reforma amb una capsa de galetes feta a mida a les particularitats de cada parròquia, fet que no respecta el criteri de “proporcionalitat” que emana de la Constitució.

Naudi va explicar que ha presentat onze esmenes a la modificació de la llei de competències i setze a la de transferències. Entre les esmenes destaca la que canvia els 55 milions d’euros a transferir de Govern a comuns al fet que els diners siguin el 15% dels ingressos cor­rents de l’Estat i evitar així “arbitrarietat”.

D’altra banda, Roig, conseller de la majoria, va justificar l’informe que va demanar el comú de Sant Julià de Lòria perquè tenia el suport de tots els consellers i va recordar que s’ha fet amb la voluntat de posar-lo en coneixement dels grups parlamentaris perquè el tinguin en compte a l’hora de debatre els textos. Va assenyalar que en el cas de Sant Julià el comú mai va dir que n’era favorable.

tracking