tributs

Temor a l'allau d'última hora de tràmits d'IRPF

Temor a l'allau d'última hora de tràmits d'IRPFARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Tributs i Fronteres i l’Associació de Comptables tenen bastant clar que el gruix de les més de 7.000 declaracions de l’impost de la renda de les persones físiques (IRPF) que queden pendents de ser presentades es rebran a darrera hora, és a dir, pocs dies abans del límit de l’acabament del període voluntari, el 2 d’octubre. “Molt probablement ens trobarem que no podrem donar la millor atenció”, admetia en declaracions al Diari el cap d’àrea de Planificació i Estratègia del departament de Tributs i Fronteres, Miquel Llongueras, que assegurava que s’han reforçat fins a dotze les línies d’atenció a l’obligat tributari a les oficines.

El temor principal és que tots aquests contribuents facin la liquidació de l’IRPF de manera presencial, fet que podria suposar la repetició de les cues que es van donar l’any passat. “Tornarà a passar el que va passar el 2016”, indicava també al Diari el president de l’Associació de Comptables, Jordi Martí, en referència que bona part de les declaracions es presentaran a última hora. “Si la gent tingués de termini fins al 31 de desembre, esperaria al 31 de desembre”, lamentava Martí, que assegurava que si tant els contribuents que ho fan personalment com els despatxos professionals que ho fan a compte dels seus clients les presenten telemàticament “no hi haurà embussos”. Una hipòtesi que comparteix amb Llongueras, que deia que “cal veure com es presenten les declaracions, si es fa on line hi haurà menys aglomeracions”. Malgrat que a final d’agost només s’havien presentat 6.235 declaracions de les prop de 13.700 que es preveu que arribaran en el període voluntari de l’IRPF de l’exercici 2016, des de Tributs i Fronteres es veuen aspectes positius respecte a l’any passat. S’han presentat un 31% més de declaracions que durant el mateix període del 2016. També s’ha in- crementat en un 65% les pre­sentades via telemàtica i un 21% les que s’han fet presencialment. L’any passat, per exemple, un 24% de les declaracions van arribar a Tributs i Fronteres de manera telemàtica. “És difícil fer previsions, però aquest any suposo que serà superior al 2016”, indicava el cap d’àrea. Cal recordar que els obligats tributaris van presentar l’any passat 14.151 declaracions corresponents a l’exercici fiscal del 2015, de les quals 651 van ser fora del període voluntari.

Martí insistia a defensar l’ús d’Internet per fer arribar les declaracions de la renda, sobretot per a aquelles que són liquidades pels ciutadans a través de despatxos professionals. “Tenen els programes actualitzats i no és complicat. Sí que hi pot haver un problema puntual, però el sistema funciona correctament”, explicava. També recordava que si els obligats tributaris estan d’acord amb l’esborrany, els passos són molt senzills i que a qui li surt a pagar “s’espera a última hora”.

tracking