Saboya refermarà l'aposta per la internacionalització empresarial

El ministre d’Economia posa en relleu l’enfortiment de la iniciativa Actua

Saboya refermarà l'aposta per la internacionalització empresarialFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ministre d’Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, apostarà en el nou curs polític per fomentar la internacionalització de l’empresariat i refermar l’obertura econòmica del Principat. Saboya es mostra convençut que la “mobilitat” ha d’esdevenir “un motor de competitivitat” per a les empreses que millori l’experiència del turisme i faci que la transició digital i energètica que el Govern té en ment “arribi abans”. El ministre, que va assumir la cartera de nova creació tot just al juliol, avança que a l’octubre es donarà impuls a “temes concrets de mobilitat” relacionats amb les noves tecnologies i el replantejament energètic.

“La preocupació que tenim és construir una Andorra que sigui capaç de competir i diversificar-se econòmicament, que sigui encara més atractiva pels projectes d’inversió”, valora Saboya. El ministre, que veu un futur acord d’associació amb la Unió Europea (UE) com la via per “inscriure’s” en aquesta direcció, indica que des que va començar l’obertura econòmica el 2012 s’han creat al país més de 1.500 llocs de treball. Dels nous passos que hi haurà aquesta tardor per una major obertura, Saboya destaca l’enfortiment de la Iniciativa Actua, un ens publicoprivat que té com a missió “liderar l’obertura econòmica a empreses foranes” i facilitar “la inversió” i la diversificació econòmica al país.

Nova directora a l’ADI

L’oficina d’Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI), en el marc de l’Actua, té justament, des de dijous passat, nova directora. La persona nomenada és Judit Hidalgo, amb una llarga trajectòria en oficines de comerç a Sidney, Londres i Barcelona. “Jo crec que ara amb en Josep Maria Missé i amb la Neus Soriano, els dos secretaris d’Estat, el que farem és treballar junts en projectes concrets, on es visualitzi la capacitat d’Andorra de projectar-se en nous sectors”, exposa Saboya.

Així mateix, considera que “és evident” que les xifres indiquen “un creixement econòmic”. Una bonança que Saboya exemplifica amb l’increment en les xifres de turisme “i els indicadors de diversos sectors que sortiran en les properes setmanes”. Saboya és, però, conscient que “no sempre la recuperació econòmica arriba a tots els sectors econòmics ni a totes les persones amb la mateixa velocitat i intensitat”. Per la qual cosa, Saboya diu que “cal construir una Andorra atractiva que sigui capaç de competir i de diversificar la generació de riquesa”.

El ministre, que fins fa dos mesos tenia la cartera d’Afers Exteriors que encapçala ara Maria Ubach, creu que l’atractiu de l’acord europeu és per “un marc legal reconeixible”, però “amb trets únics” en un país amb un “deute controlat i finances públiques ordenades”. Saboya valora que “hi ha bona base” d’entesa, sobretot en els sectors més implicats amb l’acord duaner, per a una negociació “durable i sostenible”.

tracking