CINEGÈTICA

Trenta agents controlen la Setmana de l'isard

Els banders i els agents rurals de Catalunya evitaran que els caçadors traspassin la frontera

Trenta agents controlen la Setmana de l'isardC. A.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Prop d’una trentena d’agents, la meitat d’ells banders i l’altra dels agents rurals de Catalunya, vetllaran durant tota aquesta Setmana de la caça de l’isard per controlar la bona praxi i evitar problemes a la frontera. “Nosaltres hem preparat un dispositiu de vigilància que consta d’una quinzena d’agents que estarem controlant cada un dels exemplars que es vagin caçant”, explicava Miquel Rossell, director dels banders. La seva missió serà controlar que els caçadors no matin més del que està estipulat, i per això hauran de comptar cada una de les preses. “Cada colla té un nombre exacte d’anelles i nosaltres haurem de vigilar que no la superin. No acostuma a passar, però per això estem aquí”, va dir.

Llorenç Ricou, cap dels agents rurals de Lleida, destacava que el seu desplegament “és el mateix de cada any. Destinarem una quinzena d’agents als punts fronterers de l’Alt Urgell, del Pallars Sobirà i de la Cerdanya per evitar que els caçadors travessin la frontera”. Ricou explicava que la vigilància anirà creixent amb el pas dels dies perquè “tenim agents de vacances aprofitant el pont de la Diada”, però que en el cas que un dels tiradors sobrepassi els límits territorials, Ricou preveia que “lleparia, ja que li requisaríem l’arma, la presa i a més li faríem pagar una multa, que en el cas de l’isard és d’aproximadament uns 3.000 euros. Això sense comptar la sanció econòmica pròpia de la frontera” va dir. De totes maneres, l’agent català explicava que des que es va començar a utilitzar el sistema de les anelles, “els problemes han anat a menys i esperem que enguany es comportin igual que els darrers”, va desitjar.

Primer dia de caça

A primera hora d’aquest matí els més de 500 caçadors inscrits en el registre han començat la primera excursió per caçar isards. Durant tota la setmana, limitats pel nombre d’anelles que els corresponen, podran disparar contra les 143 preses establertes, una xifra superior a la de l’any passat (119) però que gràcies a la bona salut de l’espècie permet no posar-la en perill. “Des de fa uns anys la seva població creix i ja s’arriba als 800 exemplars”, afirmava Oscar Torres, president de la Federació de Caça d’Andorra. A cadascun els correspon quatre preses, una xifra que s’obté en dividir el nombre d’exemplars que es poden caçar amb els tiradors inscrits, però Torres es queixava que “molts d’ells realment no pugen per caçar, sinó per participar de l’ambient. Això fa que els que sí que som caçadors actius tinguem menys anelles de les que ens podrien tocar. Com pot ser que un col·lectiu que va a la baixa hagi passat de 400 inscrits el 2012 als 569 d’aquest any? De cara al futur ho haurem de fer d’una altra manera”, protestava Torres. El president dels caçadors va destacar que mai s’han abatut el 100% dels exemplars permesos i que la festa de la Setmana de la caça de l’isard es remunta a finals dels anys setanta i que en el fons és “un esdeveniment social”.

tracking