societat

Els residents esperen empreses i inversors de Portugal

La llei d’obertura estrangera ha fet que empresaris lusitans hagin demanat informació per instal·lar-se a Andorra

Els residents esperen empreses i inversors de Portugal

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La comunitat portuguesa espera que hagi arribat el moment de fer un pas més enllà i que la presència a Andorra de portuguesos no només estigui en forma d’assalariats, sinó que també arribin empreses i inversors que s’hi instal·lin. L’obertura amb la llei d’inversió estrangera “és un pas molt important”, segons va explicar el conseller de les comunitats portugueses, David Borges. “Rebem molt sovint peticions d’informació d’empreses i inversors que volen instal·lar-se a Andorra”, comenta el cònsol honorari portuguès, Jose Manuel da Silva. La futura trobada entre empresaris andorrans i portuguesos, segons Borges i Da Silva, pot ser un bon moment perquè l’arribada comenci a ser una realitat. Els dos coincideixen que hi ha un bon clima perquè les relacions comercials passin a tenir un pes molt important. Andorra, més enllà de l’arribada de residents, havia estat una desconeguda fins ara a nivell empresarial. Da Silva i Borges també concorden en el fet que per primer cop en tres anys es nota un augment de la quantitat de residents. “Ha pujat el nombre de gent que ens demana els penals per tramitar la residència i gairebé no hem tingut baixes”, remarca Da Silva.

L’evolució de la comunitat portuguesa a Andorra no es pot entendre sense els dos booms de la construcció al llarg de les tres últimes dècades. Fins a principis dels noranta hi havia poc més de 2.000 residents portuguesos, dins d’un panorama social on els espanyols eren més de la meitat de la població (més de 26.000) i els residents francesos eren a tocar dels 4.000. L’auge constructiu va portar que entre el 1992 i el 1996 es tripliqués, literalment, el nombre de residents, i va passar a ser una comunitat amb un pes específic molt important.

El gruix de residents portuguesos es va mantenir més o menys estable durant una dècada, fins que va arribar el segon gran esclat en la construcció d’habitatges. El maig del 2002 es decreta la moratòria de la construcció i entren suficients projectes per estar edificant durant anys. El preu dels pisos es dispara i en el moment més àlgid del boom (2005-2006) la població portuguesa es dispara. Es torna a doblar en cinc anys i passa a ser de 13.519 persones el 2010. Fins i tot durant els primers anys de crisi el nombre continuava pujant a l’escalf d’una situació molt més complicada a Portugal. No serà fins a la part final de la recessió, el 2014, quan el nombre de residents lusitans comença a descendir fins a situar-se en els poc més de 10.800 el 2016.

LA VISITA DE REBELO DE SOUSA DESTAPA LA PASSIÓ DEL POBLE PORTUGUÉS PEL SEU PRESIDENT

La visita del president de Portugal, Marcelo Rebelo de Sousa, va deixar “eufòrica” la nom­brosa població de portugue­sos del Principat. Segons explicava el cònsol honorari del país, Jose Manuel da Silva, “el poble el va acollir amb molta satisfacció. La gent estava eufòrica i volien fer-se fotos i parlar amb ell. Al Prat del Roure va estar-s’hi dues hores i mitja sense sortir. Això demostra el seu caràcter de proximitat, la seva humilitat i la voluntat d’estar amb el poble”. Da Silva també es va referir a la relació entre els dos països i la va titllar d’immillorable. “Durant el discurs, el president va cridar ‘visca Portugal i visca Andorra!’, i tots els assistents van corejar la proclama. Som dos pobles germans”.

Per la seva banda, David Borges, conseller de les comunitat portugueses, va repetir el terme eufòria per definir l’arribada de Rebelo de Sousa, una persona “molt estimada”, i va destacar el paper de les autoritats andorranes: “el Consell General s’hi ha implicat molt i és claríssim que la trobada enfortirà les relacions entre els dos països”.

Els residents esperen empreses i inversors de Portugal

tracking