DIA DE MERITXELL

Vicenç Mateu obre la porta a ser el cap de llista de DA

El discurs del síndic general apunta a l’acord d’associació com a objectiu prioritari per a la segona part de mandat

Vicenç Mateu obre la porta a ser el cap de llista de DAXavier Pujol

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

El síndic general, Vicenç Mateu, en declaracions posteriors al discurs institucional de Meritxell, no va descartar ahir ser un dels candidats a cap de Govern per Demòcrates per Andorra (DA), de cara a substituir Toni Martí en les eleccions de la primavera de 2019. Mateu va expressar que “qualsevol andorrà no pot contestar que no li agradaria [presentar-se a cap de Govern] perquè és un privilegi, un honor i un mèrit”.

El síndic va insistir, però, que hi ha “molta feina per fer” en els tres períodes restants de sessions. Justament, en el discurs institucional que va oferir a les 9 del matí tocades a la Casa de la Vall, davant del cap de Govern i la resta d’autoritats, Mateu va fer èmfasi en les reformes pendents i va apuntar l’acord d’associació amb la UE “com el gran repte de la legislatura”. Per a Mateu, l’acord amb Europa ha de portar Andor­ra a obrir-se i a “ser molt més competitiva”, de manera que beneficiï empreses, professionals i estudiants. Mateu va assenyalar que sobre la taula hi ha “reformes cabdals”, com ara la de sanitat, la de funció pública o la de competències i transferències dels comuns, que la previsió és que “estigui aprovada el 5 d’octubre”.

Mateu va assegurar sentir “un moderat optimisme” respecte a la recuperació econòmica, davant d’indicadors positius com ara l’augment de turismes o de venda de vehicles. El cap de Govern, Toni Martí, va elogiar el discurs de Mateu, i va explicar que “l’economia andorrana va a millor, però l’efecte no arriba a tota la població”, i que “el més dur de la crisi” ha quedat enrere. “El síndic és una persona extremadament prudent, cada paraula que diu la sospesa molt bé”, va recordar Martí.

Ajornament del projectes

Toni Martí, ja amb la vista posada en el debat d’orientació política de la setmana vinent, va avançar ahir que té previst concretar-hi quines de les reformes i accions de Govern pendents es prioritzaran en la segona part de mandat. “Dels reptes pendents, hi haurà coses que es poden fer i n’hi ha que no. No vol dir que s’hi renunciï, s’hauran d’ajornar”, va remarcar Martí. Perquè, va dir, “hem de mantenir cert equilibri en els comptes públics”. Martí va voler ser optimista sobre que “encara hi ha la possibilitat” de tancar l’acord d’associació aquest mandat. El president del grup demòcrata, Ladislau Baró, va posar en relleu que “algunes de les reformes pendents no es podran acabar”. Baró també va indicar que hi ha temps per treballar, “no per concloure la qüestió de l’acord d’associació”, això sí, “hi ha temps per continuar avançant-lo de manera significativa”. Baró va admetre que “no culminarem totes les reformes, la relació amb els comuns sí”, d’altres, com la sanitària o la de funció pública, “les avançarem”. Baró va refermar que “hi ha a tràmit la llei de drets i deures del pacient, que ha d’ajudar a donar una definició més clara del sistema i fer sostenible modificacions”. De competències i transferències, Baró va sostenir que hi ha acord amb liberals i que tirarà endavant a través d’esmenes “amb algunes objeccions” d’aquest partit.

El conseller del PS, Pere López, va lamentar que DA hagi trigat a tirar endavant les reformes, i va afegir que “aquesta Andorra després de la reforma serà pitjor que l’anterior”. Víctor Naudi (SDP) va dir que al país “continua evidenciant-se que les famílies amb menys recursos cada vegada ho passen pitjor”.

PINTAT DIU QUE ENCARA NO SAP SI ELS LIBERALS TINDRAN PRIMÀRIES

El president del grup parlamentari de Liberals d’Andorra, Josep Pintat, va assegurar ahir que encara no sap “si hi hauran primàries” al partit. Pintat, a qui els mitjans van preguntar si voldria tornar a presentar-se com a cap de llista, va insistir que “el partit està en un procés d’encarar eleccions” i que “cal ser-ne respectuosos”. Pintat va indicar que mentre el procés per encarar els comicis no s’hagi realitzat, no avançarà si es presenta. “Mentre no s’hagi fet, no em pronunciaré en res i tindré el màxim respecte”, va apuntar. Pintat va dir que “encara queden tres períodes de sessions, no s’albira un horitzó electoral, malgrat que tothom el té darrere el cap”.

De l’acord d’associació, Pintat va coincidir amb la petició del Copríncep episcopal al president portuguès, demanant-li col·laboració, “per a un acord just i equilibrat”.

tracking