'CAS BPA'

Detingut un exministre de Panamà per cobrar suborns a través de BPA

Un document de la Batllia mostra que BPA sabia la relació del compte amb el ministre

Detingut un exministre de Panamà per cobrar suborns a través de BPA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un document del departament de Compliment de Banca Privada ha desmuntat la defensa que estava mantenint l’exministre davant les acusacions de suborn. Els pares de Papadimitriu tenien un compte a BPA on van rebre deu milions de dòlars de la constructora Odebrecht. L’exministre mantenia que aquests diners cor­responien al pagament de material de construcció provinent de l’empresa arenera del seu pare. El document del departament de compliment, que la Batllia té dins del sumari i que ha estat publicat pel diari El País, desmunta la versió. El document fet pel personal de BPA encarregat de detectar i evitar el blanqueig cita uns números de compte i diu, literalment: “Són els pares del ministre de la presidència de Panamà. Compte presentat pel grup Odebrecht. Els clients són empresaris panamenys d’origen grec. Són els pares del ministre de la presidència de Panamà. Rebran traspassos per consultoria en projectes del grup Odebrecht.”

El document ha estat clau per a la detenció de Papadimitriu, ja que deixa en evidència que els pagaments no eren per a materials de la construcció, sinó per a consultoria. Aquest concepte és el més habitual per abonar pagaments injustificats i que Odebrecht utilitzava habitualment per als suborns que feia a polítics sud-americans a canvi de gua-nyar concursos per a grans obres públiques. El document també mostra com el cas de Papadimitriu segueix pautes suposadament similars a d’altres. Odebrecht fa que els testaferros que han de cobrar els diners dels su-borns obrin comptes a Banca Privada. Llavors Odebrecht, a través de societats interposades, pot enviar els diners entre comptes de BPA i evitar generar traspassos fora del banc.

Cristina?

El document també fa referència que “de moment s’han rebut cinc milions d’una empresa Consult Risk LLC” i afegeix que “la documentació la portarà en mà Cristina al febrer”. En el text no s’especifica qui és Cristina. El motiu de portar-ho en mà és que “els clients han tingut un accés no autoritzat a l’ordinador i tenen por d’enviar informació”.

tracking