incendi a escaldes

Una vintena de desallotjats per l'incendi a Vivand

Els inquilins de l’edifici calcinat la matinada passada dormiran els dies vinents a l’hotel Fènix fins que
els bombers els permetin tornar

Una vintena de desallotjats per l'incendi a VivandRaül Pereiro

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La vintena de veïns de l’edifici de Vivand que va patir un incendi ahir a la matinada van ser desallotjats i no podran tornar a casa seva fins que els bombers els donin el permís per fer-ho i, segons va explicar el sotsdirector del cos, Jordi Farré, “encara trigarà, perquè tot i que els pisos de la planta baixa no han quedat afectats, hem hagut de tallar els serveis d’aigua i electricitat”. Les flames es van originar en un pis de la planta quarta i van calcinar “completament el menjador i la cuina”, però també van afectar els del costat. A més, el fum ho va fer amb els de planta de sobre, i l’aigua que van utilitzar per apagar-les va danyar els del tercer, de manera que només hi ha dues plantes en bon estat. Les asseguradores van prendre part i van reallotjar a l’hotel Fènix els veïns, dos dels quals infants, encara que per menjar hauran d’anar a l’hotel Eureka, que en un primer moment també va ser desallotjat, encara que els clients van poder tornar a les habitacions ahir al matí. Els comerços de la planta baixa no van tenir tanta sort i l’ordre dels bombers de mantenir l’edifici completament buit mentre s’examinen els danys i les causes els va afectar tant com a la resta de veïns.

Des del comú es comenta que la ràpida acció de totes les parts ha permès que ells no hi entrin, encara que la cònsol major, Trini Marín, va fer una visita, amb el cap de Govern, Toni Martí, per comprovar com havia quedat.

Cinc persones evacuades

L’inquilí del pis on es va declarar l’incendi va trucar als bombers a les sis del matí. Ell mateix va baixar per les escales per fugir de les flames i va avisar la resta de veïns. La majoria van sortir pel seu propi peu, encara que alguns van necessitar ajuda. “En vam treure a cinc. Tres per l’escala interior, on hi havia molt de fum i la visió era dificultosa i costava respirar, i els altres dos per la finestra del carrer, amb l’escala mòbil”, va declarar Farré. Ahir al matí els operaris de la propietat ajudaven els bombers en les tasques de sanejament, ja que les flames havien estat tan intenses que havien calcinat la finestra de l’immoble de sobre i havien afectat la cornisa de marbre. Entre altres, els bombers van haver d’apuntalar el pis afectat i l’inferior “per assegurar l’estructura de l’edifici”.

Per apagar les flames es van destinar cinc dotacions de bombers, quatre del parc central i una més vinguda de la Massana, i van haver de socórrer els veïns abans no poguessin començar a apagar el foc, per això es va allargar una mica més. “La màxima prioritat són les persones abans que les flames i salvar-les ha estat la nostra primera acció”, va dir Farré. En la deflagració no hi va haver víctimes encara que el SUM va haver d’atendre tres veïns i uns bombers, intoxicats pel fum. Tots ells van ser traslladats a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell però donats d’alta durant les hores posteriors. Només es va lamentar la mort del gos que vivia en el pis cremat.

La policia va començar ahir mateix les investigacions per esclarir l’origen del foc, amb els especialistes tècnics, però no va voler avançar cap indici, ja que “ho portarem directament al jutge d’instrucció”, va declarar.

ELS FETS

Una vintena de veïns, entre ells dos infants, van ser desallotjats del seu pis i no podran tornar fins que els bombers ho autoritzin.

Els pisos de la planta baixa no van quedar afectats però els bombers van tallar els serveis d’aigua i electricitat.

Les flames van calcinar completament el pis on es va iniciar el foc. El seu inquilí va donar l’alarma i va baixar, encara que el seu gos va morir.

Els pisos de la planta tres i cinc van quedar afectats i malmesos. Uns per la virulència de les flames i els altres per l’aigua emprada en l’extinció.

Cinc dotacions van treballar per apagar el foc. Quatre van arribar del parc central i la cinquena de reforç, des de la Massana.

La policia va iniciar ahir mateix les investigacions per esclarir les causes de l’incendi amb la unitat científica i un cop fetes les ava- luacions entregarà la informació al jutge instructor.

Una vintena de desallotjats per l'incendi a Vivand

Una vintena de desallotjats per l'incendi a Vivand

tracking