Simulacres d'emergència al parc d'animals lauredià

Naturlandia incorpora noves mesures per millorar la seguretat i les condicions de l’ecoparc

Simulacres d'emergència al parc d'animals laurediàXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els treballadors del parc d’animals de Naturlandia duran a terme periòdicament simulacres d’actuació en cas d’emergències, accions en les quals també intervindran altres actors relacionats amb el tipus d’incident a simular. Així s’indica en el pla d’emergències que preveu les eventualitats que es puguin donar amb relació a incidents interns o bé a causes externes del parc que s’ha revisat arran de la mort a trets de l’os Torb el 14 de juny.

És aquesta una de les actuacions encaminades a reforçar la seguretat de les instal·lacions i a millorar les condicions de vida dels animals que han estat treballades les darreres setmanes per tècnics del ministeri de Medi Ambient i del comú de Sant Julià de Lòria, pel personal de Naturlandia i per diversos experts externs en gestió de parcs d’animals. Els treballs s’han dut a terme seguint les recomanacions d’especialistes, que han revisat “minuciosament” el funcionament de l’equipament, segons va indicar ahir Naturlandia en un comunicat de premsa.

En el cas del pla d’emergència revisat, a partir d’ara es portarà un estricte control de les tasques diàries a cada zona del parc (recollida i distribució d’aliments, neteja de les instal·lacions, revisió dels tancats i tractaments veterinaris) a través d’un registre d’activitats subjecte a protocols de funcionament i operativa.

Des del parc s’està actualitzant el pla de vigilància per al conjunt d’espècies que hi viuen i al setembre s’ha incorporat a la plantilla una veterinària. Aquest mes es posarà en marxa un pla de formació específic per als treballadors del parc que “garantirà” que “tinguin coneixement” de les tècniques de captura i manipulació d’animals, el seu transport, la higiene dels aliments, d’etologia o de maneig de dispositius de tir teleanestèsic.

Millores a la vigilància

El parc està realitzant modificacions al sistema de vigilància mitjançant càmeres de seguretat amb l’objectiu d’assegurar un avís eficient en cas de presència d’algun animal o persona dins del recinte durant les hores d’absència de personal.

Naturlandia també ha actuat pel que fa a la higiene del parc redefinint el pla per millorar la gestió de residus tant en el tancat per als animals com en els espais per on transita el públic. Una acció concreta és la que es realitzarà al tancat dels ossos, on s’habilitaran espais pavimentats sota el mirador del públic per posar-hi els aliments sense haver-los de llançar directament al terra.

I és que els treballs realitzats han servit per identificar mancances a les àrees on resideixen els animals. Amb l’objectiu de posar-hi fi s’instal·laran a la zona dels ossos elements que serviran d’aixopluc per tal que, especialment a l’estiu, els plantígrads puguin resguardar-se a l’ombra. Pel que fa als tancats on resideixen altres espècies, s’està “revisant i millorant” la higiene dels abeuradors, els punts de distribució d’aliments i totes les instal·lacions.

Els responsables de Naturlandia, “amb la voluntat de continuar introduint millores en la gestió del parc i en el benestar dels animals”, mantindran noves reunions amb els tècnics del ministeri i amb d’altres experts. A més, es treballarà conjuntament amb altres parcs amb els quals poder compartir experiències i conèixer novetats en favor del ben­estar dels animals per “estar al capdavant en la gestió del parc”.

LES CLAUS

1 Detonant

La mort de ‘torb’ fa revisar les actuacions

La mort de l’os Torb, que va ser abatut pel sotsdirector del parc d’animals en haver-se escapat del seu tancat, va portar Naturlandia a revisar el funcionament de l’equipament. Les actuacions s’han realitzat seguint les recomanacions de diversos especialistes.

2 Vigilància

Formació específica a la plantilla del parc

Naturlandia està actualitzant el pla de vigilància sanitària per al conjunt de les espècies del parc i ha contractat una veterinària. Al setembre es posarà en marxa un pla de formació específic per al personal del parc per garantir el seu coneixement en diverses tècniques.

3 Prevenció

Simulacres per actuar en noves emergències

El pla d’emergències que preveu les eventualitats que es puguin donar amb relació a incidents interns o bé a causes externes del parc s’està millorant. Es preveu realitzar de manera periòdica simulacres d’actuació en cas d’emergència en què participaran els treballadors.

tracking