Reportatge

Un centenar de sardanistes mostres els dots de ball a Encamp

L’Aplec de la sardana d’Encamp va reunir ahir a la tarda una dotzena d’agrupacions, que van participar en la 24a edició del concurs de colles.

Un centenar de sardanistes mostres els dots de ball a EncampXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Onze colles catalanes –una de les quals del Rosselló– i una d’andor­rana –l’Agrupació Sardanista la Grandalla d’Encamp– es van batre ahir en duel simbòlic. Ho van fer a la plaça dels Arínsols d’Encamp, en el marc del 24è concurs de colles sardanistes, on es van aplegar prop d’un centenar de dansaires. Cadascuna de les colles, dividides en quatre categories, va fer la seva rotllana al voltant d’un petit cubell de plàstic amb un número per ballar les danses de la cobla la Flama de Farners. “En el que es fixen els jutges és en la manera de puntejar la música de cada colla. I qui puntegi millor serà la primera classificada”, va explicar Nicole Arajol, presidenta de l’Agrupació Sardanista la Grandalla, organitzadora del concurs que s’emmarca en l’Aplec de la sardana d’Encamp.

Poc públic hi havia ahir a la tarda a la plaça dels Arínsols per veure dansar les diferents colles. Sis de veterans provinents de Girona, Terrassa, Ponts, Moià, Tarragona i Canet del Rosselló; quatre de grans amb tres vingudes de Terrassa i una de Rubí, i dues d’infantils arribades una des de Rubí i l’altra la colla local encampadana. Totes van dansar sota l’atenta mirada dels jutges que les havien de puntuar. Toc de dansa de Tarragona va guanyar en la categoria de veterans, Brots de Galzeran de Rubí a la de grans, Cors Juvenils de Terrassa a la de juvenils i Petits Galzeran de Rubí a la d’infantils.

Actualment, la Grandalla està formada per onze nenes i sis persones grans que formen part de la junta de l’agrupació. “A Andorra, comparat amb el que podem veure a Catalu­nya, tant la sud com la nord, la sardana té una salut complicada”, va explicar Arajol, que va afegir que ara mateix busquen el relleu dels nens que s’han fet grans i “que ja no es volen posar a dansar amb els petits”. La presidenta va recordar que ells només organitzen l’aplec, que enguany ha arribat a la 30a edició, i que de tant en tant fan sortides a Catalunya. “Només podem participar en aplecs que se celebrin de dissabte a diumenge al matí perquè els nens han d’anar a escola”, va dir.

L’aplec va arrencar ahir al migdia amb una actuació dels Castellers d’Andorra a la plaça dels Arínsols. Es van fer acompanyar d’una colla catalana ben especial. Concretament dels Castellers de la Il·lusió, una colla formada per persones amb diversitat funcional que busca conscienciar la societat a través de l’esperit de superació dels seus integrants.

La primera jornada de l’Aplec de la sardana d’Encamp va comptar amb dos esdeveniments gastronòmics. A primera hora de la tarda la plaça dels Arínsols es va convertir en l’escenari d’una gran arrossada popular. Al vespre es va dur a terme al Complex esportiu i sociocultural d’Encamp un sopar de germanor al final del qual es va entregar el guardó la Grandalla d’Argent al compositor Sígfrid Galvany.

A partir de dos quarts d’onze del matí d’avui la plaça del Arínsols acollirà una ballada de sardanes amb les cobles la Flama de Farners i la Principal del Llobregat. L’aplec finalitzarà a la tarda amb el 25è concurs de colles improvisades.

Un centenar de sardanistes mostres els dots de ball a Encamp

tracking