Política

Gili defensa que tots els partits advoquin pel 'sí' a la futura consulta

La consellera del PS planteja que cal una bona negociació i explicar bé l’acord a la ciutadania

Gili defensa que tots els partits advoquin pel 'sí' a la futura consultaFernando Galindo

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

La consellera general del Partit Socialdemòcrata (PS) Rosa Gili considera que tots els partits polítics del Principat hauran “d’anar a l’una” i defensar el sí en un futur referèndum sobre l’acord d’associació amb la Unió Europea (UE). Quan s’hagi tancat “una negociació tan llarga i tan feixuga seria una llàstima que la població no hi fes confiança”, fa avinent Gili. Per tant, creu que el teixit polític ha de saber explicar bé quins són els avantatges a la ciutadania.

Per Rosa Gili, seria “ideal” que hi hagués una entesa de totes les formacions per defensar el sí a l’acord. La consellera del PS creu que sempre que el procediment previ “es faci bé” serà la mateixa ciutadania qui hi donarà suport. “Al final ha de ser el ciutadà qui decideixi”, apunta Gili.

Per tot plegat, la consellera general considera que és vital saber explicar als ciutadans en què consisteix i què suposa l’associació amb la UE. “És una qüestió complicada d’explicar perquè són aquest tipus de coses, homologacions de llei, [acords] comercials, que es fan i tenen repercussió a llarg termini”, valora Gili.

Gili manté que l’acord d’associació amb la Unió Europea “ha estat des de sempre un tema important per al PS”, ja que “val més tenir la UE al nostre costat que a la inversa”. La consellera admet que “hi ha incerteses, perquè la UE voldria tenir una relació de certa manera, i nosaltres, d’una altra”. Però conclou que és precisament per aquest motiu que l’actual procés de negociació és important.

Segons Gili, des d’un inici hi va haver “molta reticència” del teixit econòmic, que se sentia exclòs d’un tema que es tractava en l’àmbit polític, i és arran de la insistència del PS “de treballar amb els diferents sectors” que l’acord d’associació es troba en millor perspectiva i “s’han fet taules de treball”. “Estem on hem d’estar”, comenta Gili, que posa en relleu que Demòcrates per Andorra (DA), el partit de la majoria, “no era europeista al seu inici”, i que el cap de Govern, Toni Martí, ho ha estat “forçosament”. “Que ells ho estiguin plantejant és que no hi ha una altra sortida”, manté la consellera socialdemòcrata.

Una de les qüestions que posa en relleu Rosa Gili és la necessitat del país de trobar “alternatives” per diversificar l’economia. La consellera del PS recorda que“el sector bancari va quedar tocat amb la crisi de BPA, i hi ha el comerç i el turisme i la qüestió del tabac de la qual s’ha estat parlant recentment”, i sobre la qual s’havien de començar a plantejar noves sortides “amb acord d’associació o sense”.

Per tant, diu Gili, el PS defensa que “s’han de trobar alternatives perquè hi hagi entrades econòmiques en aquest país” i que estan convençuts “que això passa per [establir] una bona relació amb Europa”. Gili confia que l’acord d’associació pugui servir per “atraure a Andorra empreses de fora” i perquè “les nostres mateixes empreses puguin expandir-se cap a Europa”. Tot aquest plantejament, segons Gili, “és molt difícil de tenir sense bona relació amb Europa a través de l’acord”.

tracking