Polèmica a l'Ecoparc

Apapma denuncia Naturlandia i demana que es tanqui el parc

Apapma la va presentar ahir a la policia i exigeix el tancament immediat del parc d’animals

Apapma denuncia Naturlandia i demana que es tanqui el parcFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), Carles Iriarte, va presentar ahir al matí una denúncia a la policia contra els responsables directes i subsidiaris del parc d’animals i contra els propietaris de Naturlandia (el comú de Sant Julià de Lòria) per la mort de l’os Torb el 14 de juny passat pels trets d’un dels treballadors de la instal·lació. La denúncia s’ha presentat per haver abatut una espècie protegida que està en perill d’extinció i perquè es considera que l’estat de les instal·lacions que van permetre que el plantígrad s’escapés del tancat va posar en perill els mateixos animals del parc, els treballadors i els visitants. A l’escrit es demana el tancament immediat i provisional del parc d’animals fins que no se sàpiga del cert per on es va escapar l’os.

Segons va explicar Iriarte en declaracions al Diari, la denúncia s’ha presentat després de conèixer les conclusions dels informes definitius sobre la mort de l’os instruïts des de Medi Ambient i a través dels quals s’ha basat la sanció administrativa de 6.000 euros per dues infraccions greus imposada pel Govern a Camprabassa, la societat gestora de Naturlandia. Els informes, va recordar, evidencien que hi va haver una manca de manteniment del tancat dels ossos i que es van incomplir les mesures de seguretat al recinte dels plantígrads.

Responsabilitats penals

“La multa és una sanció administrativa però hi pot haver responsabilitats penals”, va assenyalar Iriarte, que considera que no n’hi ha prou amb la resolució del Govern per tancar l’afer Torb. Igualment, considera que el fet “que s’hagi acomiadat dos treballadors (Naturlandia va fer fora el juliol passat el director i el sotsdirector, autor dels trets mortals, del parc) no allibera els propietaris de cap responsabilitat. “Encara continuen sent els responsables de mantenir la seguretat del parc, dels animals, dels treballadors i dels visitants”, va dir.

Apapma exigeix com a mesura immediata el tancament del parc d’animals, almenys de manera provisional, perquè considera que els informes realitzats per Govern no deixen clar com es va escapar l’os del tancat. “No tenim la certesa que no pugui fugir un altre animal”, va assegurar Iriarte, que va assenyalar que l’estat de les instal·lacions del parc “és un risc per als propis animals, però també per als treballadors i per als visitants”.

En la denúncia també posen en relleu que la mort de l’os a mans d’un dels treballadors del parc “va provocar molt malestar social a nivell de la població” i que la manca de manteniment del recinte evidencia que “no s’estaven complint les condicions d’obertura de les instal·lacions”.

Cal recordar que el Govern va sancionar amb 6.000 euros Camp­rabassa per dues infraccions greus de la Llei de tinença i protecció dels animals. Una primera multa de 3.000 euros perquè no es van realitzar les tasques diàries d’inspecció ocular, no es va mantenir l’os dins el tancat i es va causar el dany irreparable de la mort de Torb, a més de la conseqüent transcendència social del fet. A més, va constatar que el parc no disposava de prou mitjans humans en el moment de l’incident per poder aplicar el pla d’emergència.

La segona multa, també de 3.000 euros, va ser per l’incompliment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic i per la manca de manteniment en diversos elements i indrets del recinte dels ossos. I també per no tenir operatiu el recinte destinat a l’aïllament sanitari i per la manca de manteniment de les tanques elèctriques.

En l’expedient de Medi Ambient no es determinava per on va sortir l’animal, però sí que es constatava que la xarxa metàl·lica del tancat no estava subjecta al terra, i que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien les condicions de l’autorització. També s’assenyalava que no havia quedat demostrat si la tanca estava electrificada quan l’animal va fugir del tancat.

tracking