Al capdavant en vendes de vehicles elèctrics

Les matriculacions deixen Andorra com a quart país amb més increment d’aquests cotxes

Al capdavant en vendes de vehicles elèctricsXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Andorra és el quart país d’Europa en percentatge de noves matriculacions de vehicles 100% elèctrics i híbrids, tant endollables com no endollables, un fet que apunten les dades que s’anaven anunciant durant els darrers mesos. En concret, durant el primer semestre del 2017 es van vendre 89 vehicles d’aquestes característiques, per un total de 2.201. Això es transforma en un 4% del total, la qual cosa situa Andorra en aquesta quarta posició europea, només superada per Noruega (23,3%), Islàndia (9,13%) i Holanda (9,07%), i a una distància important se situen el cinquè i el sisè país, que son Suïssa (2,68%) i Bèlgica (2,08%). Altres països importants del continent mantenen unes xifres molt inferiors com, per exemple, el Regne Unit (1,7%), França (1,6%), Holanda (1,6%) o Espanya (0,2%).

El pla Engega, que atorga subvencions a la compra dels cotxes 100% elèctrics o els híbrids endollables, ha estat clau per arribar a aquestes dades pioneres d’Europa. Cal tenir present que els avantatges que es donen a Noruega permeten quedar exempts de pagar els impostos amb què es grava la venda d’automòbils, els vehicles que s’endollen no paguen ni taxes de circulació ni peatges i poden viatjar a bord dels ferris que travessen els fiords del país de forma gratuïta. També estan exempts de pagar per estacionar i poden circular pel carril bus per evitar el trànsit. Aquestes polítiques l’han convertit en el país amb més vehicles d’energia verda. Només l’abril del 2017 es van vendre 16.757 vehicles elèctrics, més de la meitat dels que es van adquirir a tot França durant el 2016.

La situació que viu Andorra, on no paren de créixer les vendes d’aquests vehicles, es contraposa a la d’altres països, com ara Dinamarca, que ha passat de ser un dels pioners a patir una davallada molt important. En concret, en aquest primer semestre del 2017 el mercat danès ha caigut el 60,5% i les raons són econòmiques, ja que el govern va decidir retirar una taxa que imposava als vehicles propulsats per combustibles fòssils i això va fer baixar el seu preu, fins a arribar a ser més barats que els elèctrics, de manera que la població va deixar de comprar-los. Per evitar que això pugui passar al Principat, el Govern va decidir ampliar les ajudes al pla Engega a final de març i atorgar, aquest any, ajuts per un valor de 850.000 euros, i estarà en vigor fins al 15 de novembre o fins a l’esgotament de la partida econòmica assignada. El Govern es va plantejar aleshores arribar a la xifra de 500 que es va marcar per a final del 2018.

Rècord del 100% elèctric

Una de les novetats de la remodelació del pla Engega va ser la supressió a la meitat dels ajuts per als vehicles híbrids endollables, una situació que no va agradar tots els sectors, i això n’ha afectat les vendes. Els cent per cent elèctrics van batre tots els rècords el mes de juny passat amb 13 vendes. Fins aleshores el mes més prolífic havia estat l’abril, amb 6. En total s’han venut 27 vehicles d’aquestes característiques enguany i 23 dels híbrids endollables de gasolina.

Al capdavant en vendes de vehicles elèctrics

tracking