Política

Un expert recomana que Gibraltar passi a ser com Andorra

La proposta implicaria tenir els reis de Gran Bretanya i Espanya com a futurs caps d’Estat

Un expert recomana que Gibraltar passi a ser com Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Ignacio Molina Álvarez de Cienfuegos, investigador principal del Real Instituto Elcano (Rielcano), ha proposat, en el marc dels cursos d’estiu de la Universitat Internacional d’Andalusia a Baeza “deixar de parlar de sobirania i cosobirania” en relació a Gibraltar i “tendir a un joc de seducció que sigui interessant per als gibraltarenys”.

La fórmula gira al voltant que Gibraltar “tingui dos reis, la reina d’Anglaterra i el rei d’Espa-nya”, sent una situació semblant “a la d’Andorra”, els caps d’Estat són el bisbe d’Urgell i el president de la República Francesa, i “a la de l’illa de Man”, que és una illa entre Irlanda i Gran Breta-nya, “que no està incorporada al Regne Unit” però que “és una dependència de la Corona britànica”.

Álvarez de Cienfuegos ha explicat que la posició espanyola “és molt generosa”, ja que “ha renunciat a recuperar Gibraltar al cent per cent”, basant la qüestió en el fet que el govern espanyol el que està fent és fer-los veure als gibraltarenys que amb la cosobirania tot seria igual, “excepte per la presència de la bandera espanyola al penyal, cosa que els gibraltarenys no suporten”. La idea no passa tant per “hissar la bandera espanyola”, sinó per “arriar la bandera britànica”. Segons Molina, “el millor és diluir el problema” i deixar que Gibraltar “s’autogoverni” sense arribar a ser un Estat independent, circumstància que “ni Madrid ni Londres volen”, i que algunes de les competències “recaiguin al Regne Unit i Espanya”.

tracking