Consum

Més de la meitat de llars consumeixen televisió de pagament

Andorra Telecom té uns 12.000 clients abonats a la plataforma Som Televisió

Més de la meitat de llars consumeixen televisió de pagamentARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Més de la meitat de les llars d’Andorra consumeix televisió de pagament, segons les dades d’Andorra Telecom. Actualment, l’o­peradora té uns 12.000 clients abonats a la plataforma Som Televisió i cal sumar-ne uns 2.000 més que ho estan al paquet mínim. Aquesta darrera oferta inclou la TDT amb alta definició i altres canals exclusius i té un cost de 5 euros al mes en concepte de lloguer del descodificador. Tenint en compte que, segons Carles Casadevall, director general de negociació estratègica d’Andorra Telecom, es calcula que al Principat hi ha unes 21.000 llars, més de la meitat estan pagant per consumir televisió. “Això ens situa en una penetració similar a la dels països del nord d’Europa, on hi ha més cultura de pagar per veure la televisió”, va explicar Casadevall, que va assegurar que atenent “els hàbits de consum penso que podem anar augmentant els clients”.

El director general de negociació estratègica va indicar que s’estan adaptant a un nou tipus de clientela i va posar com a exemple els més joves, que “la televisió [l’aparell] la miren poc i fan servir tauletes i telèfons”.

Casadevall va fer aquestes declaracions ahir en la presentació de les novetats de l’oferta de televisió d’Andorra Telecom que, cal recordar, distribueix en exclusiva els canals de Movistar España. Preguntat per quant costa a l’operadora distribuir aquests canals, el director general no va donar aquesta informació al·legant l’existència d’un contracte de confidencialitat entre les dues parts. Només va assenyalar que “la televisió no és la gallina dels ous d’or. Arribem a fer les paus amb el que ens costa”.

Incorporació del canal Gol

Alguns dels canvis en l’oferta televisiva d’Andorra Telecom començaran a ser una realitat avui mateix. Al paquet Movistar Plus Familiar –el més bàsic– s’incorporarà el canal esportiu Gol, que a més d’altres esdeveniments ofereix en exclusiva un partit de Primera divisió de la lliga espanyola de futbol i també partits de la Copa del Rei i de la segona divisió. També entrarà avui en aquest paquet l’anomenat Movistar Series Xtra que ofereix en exclusiva programes com Juego de Tronos, el nou Twin Peaks, Arma Letal, Ray Donovan o Tin Star.

Aquesta incorporació comportarà canvis en el paquet Series, que fins ahir estava format per dos canals: Movistar Series i Movistar Series Xtra. Andorra Telecom cobrava 4 euros per aquest paquet, però la pèrdua d’un dels dos canals només comportarà una reducció de mig euro en el preu de l’abonament a un paquet que oferirà sèries com El joven Sheldon, Outlander, Smilf, 1993 i White Famous.

Més dolorosos seran els canvis per als amants del cinema, ja que els principals canals de la plataforma que ofereixen pel·lícules (Movistar Acción, Estrenos, Dcine, Xtra, Cine Ñ i Comedia) deixaran d’estar inclosos al paquet Movistar + Familiar. A partir de l’1 de gener del 2018 passaran a estar integrats en un paquet opcional que tindrà un cost de 10 euros mensuals. Les persones que el vulguin contractar ho podran fer a partir de l’1 d’octubre posant-se en contacte amb l’operadora.

“Els canvis responen a la necessitat d’alinear l’oferta de televisió amb Movistar España”, va indicar Casadevall per justificar que aquest paquet deixi de ser gratuït a partir de l’any que ve.

Novetats tecnològiques

Andorra Telecom també farà canvis tecnològics amb el seu objectiu de “millorar el servei de televisió”. El primer arribarà aquest mateix setembre a l’aplicació d’Andorra Telecom per a dispositius mòbils on s’incorporarà la funcionalitat de volum i una millora en el canvi de canals. A dia d’avui, uns 5.000 clients de la televisió de pagament s’han descar­regat l’aplicació.

D’altra banda, durant el primer trimestre de l’any que ve els abonats podran tenir accés a tota la programació emesa fins a set dies enrere i tornar a l’inici dels programes en curs. També l’any 2018 s’incorporaran a la plataforma esdeveniments esportius i pel·lícules realitzades en ultra alta definició, també conegut com a 4K.

LA COMPANYIA CONSIDERA NETFLIX UN "COMPLEMENT" I NO UNA "AMENAÇA"

Les plataformes que ofereixen sèries de televisió, documentals i pel·lícules per streaming mitjançant el pagament d’una tarifa plana mensual com poden ser Netflix, HBO o Amazon Prime Video no preocupen els rectors d’Andor­ra Telecom. “Aquests serveis no es veuen com una amenaça, es veuen com un complement”, va assenyalar el director general de negociació estratègica de l’operadora, Carles Casadevall, que va tornar a posar com a exemple el consum de televisió que es fa al nord d’Europa. “Moltes llars estan abonades a televisions de pagament i així poden veure esdeveniments esportius, i a més paguen 6, 7 o 8 euros per tenir Netflix o HBO”, va recordar Casadevall. Des de l’operadora no es té constància de quants ciutadans poden estar abonats a aquests tipus de plataformes, tot i que sí que s’ha detectat els darrers mesos un increment en el consum de dades d’internet per fibra òptica. Malgrat tot, es desconeix si es pot atribuir a aquests serveis.

tracking