Diplomàcia

El consolat gal tanca sense rondes itinerants

Els residents francesos no podran seguir fent els tràmits burocràtics al país i s’hauran de desplaçar fora d’Andorra

El consolat gal tanca sense rondes itinerantsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consolat francès va tancar ahir definitivament les portes al Principat. La clausura de l’oficina es va dur a terme “amb normalitat”, segons fonts de l’ambaixada, i a partir d’ara els residents gals, sempre que hagin de realitzar tràmits administratius i en funció del tipus de document que vulguin, s’hauran de desplaçar al consolat general de Barcelona o de Madrid. Els documents d’identitat i dels passaports també es podran demanar en un dels ajuntaments de qualsevol localitat francesa.

Els tràmits ja no es podran fer més al Principat, ja que segons fonts consultades pel Diari, tampoc es faran rondes consulars. L’excandidata del Partit Socialista francès a la cinquena circumscripció a l’estranger, Gabrielle Siry, va informar el passat mes d’abril que el ministeri d’Exteriors francès –aleshores sota la presidència de François Hollande– s’havia compromès a instaurar les rondes perquè els residents gals poguessin fer les demandes de documentació sense sortir del país en dies puntuals. De fet, fonts de l’ambaixada francesa van explicar ahir que no els constava prou informació sobre aquesta alternativa al Principat. Les rondes és un servei que sí que es duu a terme en altres països. L’ambaixada francesa va enviar

un comunicat ahir en què explicava que la transferència de les competències sobre la gestió dels tràmits dels francesos a l’estranger a Barcelona i Madrid es va fer “sense cap dificultat” i va afegir que la comunitat francesa resident al Principat “ha disposat de les informacions necessàries per a la presa en compte d’aquesta nova situació”. Alguns residents gals van acudir ahir al consolat per recollir els documents que havien demanat amb antelació.

El passat mes de març, el conseller consolar francès de Lisboa, Medhi Benlahcen, també va proposar com a alternativa a l’Assemblea Nacional dels francesos a l’estranger el nomenament d’un cònsol honorari, com sí que s’ha fet a la ciutat de Porto. Aquesta opció, que contempla la possibilitat que una persona pugui dedicar-se a la gestió de documents administratius a temps parcial sense ser remunerada, no és factible a Andorra a causa de la legislació francesa, que no ho permet en ciutats on ja hi hagi una ambaixada. Aquesta figura pot recollir només la petició per renovar els carnets d’identitat i fer-ne l’entrega o emetre certs certificats.

tracking