Política

Cisma en els liberals per la guerra Gallardo-Escaldes

El posicionament dels escaldencs de presentar candidatura contra el president si es presenta a les primàries obre una caça de bruixes dins del partit

Cisma en els liberals per la guerra Gallardo-EscaldesXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’amenaça del comitè liberal d’Escaldes de presentar un candidat contra Jordi Gallardo a les primàries si el president s’hi presenta ha obert una guerra interna de conseqüències imprevisibles. La jornada d’ahir va ser de moltes trucades i molts nervis després que el Diari publiqués l’enfrontament entre el comitè escaldenc i Gallardo, segons van informar diferents fonts de la formació. El partit intentava ahir tancar files i exigir mostres d’unitat que han de ser visibles la setmana vinent. Es barrejaven dues opcions, segons van comentar fonts encampadanes, que passaven o bé per fer un comunicat on s’havia de fer públic el suposat suport de tots els comitès al president, o organitzar una foto de família com a missatge de les bones relacions. Paral·lelament, el grup gallardista, segons les fonts encampadanes, va engegar ahir la maquinària de caça de bruixes per descobrir quins són els membres del partit que han filtrat les desavinences internes.

Primàries garantides

Els gallardistes també lamenten, segons les mateixes fonts, que dona la sensació que des del comitè d’Escaldes s’està fent la feina bruta a Josep Pintat per intentar eliminar el procés de primàries. En aquest sentit, s’ha afegit que el procés per elegir candidat per a les eleccions a través dels vots dels militants ja està engegat i s’estan preparant les bases. Les mateixes fonts van comentar que seria un escàndol i la pèrdua d’imatge del partit si ara es decideix eliminar el sistema democràtic d’elecció per passar a designar el candidat a dit.

Un dels retrets que es fa a Pintat des d’Unió Laurediana, tal com van explicar ahir fonts d’aquesta formació, és que ha deixat que el partit el controli Gallardo amb tots els problemes que això li està provocant. Part d’UL no entén com la tàctica de jugar sempre a tenir dos barrets (ara soc només Unió Laurediana i ara liberal) s’ha pogut portar fins a l’extrem de deixar Ld’A en mans de Gallardo i els gallardistes, que han intentat des del partit, especialment a través del secretari general, Amadeu Rosell, forçar a una oposició més dura. L’exemple més clar, recorden des d’UL, és l’aprovació per part del partit de la presentació d’un vot de censura contra Toni Martí. La major part del grup parlamentari va rebutjar aquesta opció i només van estar-hi a favor Gallardo, Ferran Costa i Judith Pallarés, que formen el nucli dels parlamentaris afins a la línia dura del partit. Les fonts d’UL van assenyalar que des del ridícul històric de la moció de censura anunciada per Rosell i mai presentada s’haurien d’haver pres mesures i Pintat hauria d’haver-se fet amb el control del partit.

Envit a Gallardo

El concepte que Unió Laurediana vol deixar clar, segons aquestes fonts, és que si Gallardo vol ser el cap de llista dels liberals primer ha d’evidenciar que té tirada electoral. Això passaria perquè demostri que és capaç de gua-nyar la parròquia d’Andorra la Vella. Des de la formació laurediana es recorda que no hi ha cap referència electoral de Gallardo competint com a cap de llista. I afegeixen que el primer lloc de la llista nacional del primer partit de l’oposició i que aspira a governar, cal guanyar-se’l abans, i no únicament fent maniobres en el partit.

CARLES NAUDI TREU PIT DE LA GESTIÓ DE CIUTADANS COMPROMESOS

El conseller del grup parlamentari liberal, Carles Naudi, defensa la bona gestió que està fent Ciutadans Compromesos a la Massana. Naudi, que recorda que la plataforma parroquial es va oficialitzar la nit abans de tancar les llistes de les eleccions comunals del 2011, ha aconseguit reduir el deute i la despesa de la Massana i alhora ha projectat la parròquia amb l’obertura de nous comerços i la celebració de les Copes del Món de BTT. “En la gestió parroquial no s’ha de posar per davant exclusivament l’òptica ideològica, crec que hi ha hagut una òptica de sentit comú”, explica. Naudi afegeix que “s’ha treballat per objectius que a nivell de gestió parroquial no estaven renyits amb les ideologies de diversos partits”. El conseller liberal posa com a exemple l’aparició de noves formacions, com és el cas del nou partit creat pel president francès i Copríncep, Emmanuel Macron, a França. “Hem vist com les ideologies de tota la vida estan donant pas a noves fórmules”, afegeix Naudi. “Les ideologies s’han anat diluint no només als comuns, sinó a la política general, perquè al final tots volem coses bones per al país”, afirma Naudi, que diu que “ningú és amo de la sensibilitat social ni del creixement econòmic”.

El conseller del grup parlamentari liberal, que es va presentar a les llistes nacionals com a independent, també dona importància a la manera com es va materialitzar el relleu generacional dins del seu espai polític a la Massana. “Hi ha hagut una regeneració a la política de gent jove i preparada”, comenta Naudi després del pas al costat de la vella guàrdia. “Van donar el relleu a gent de confiança amb la mateixa ideologia i amb els mateixos interessos nacionals i parroquials”, afirma Naudi, que agraeix aquest pas al costat dels antics líders i puntualitza que hi segueixen sent “per escoltar, donar consells i opinions”.

tracking