Drets

Stop Violències suma 600 firmes a internet per a la legalització de l'avortament

L’associació també es planteja contactar amb el Copríncep francès perquè es canviï la normativa

Stop Violències suma 600 firmes a internet per a la legalització de l'avortament

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’associació Stop Violències ha aconseguit recollir en poc més d’un mes 589 firmes per demanar al Copríncep episcopal, Joan-Enric Vives, i al Govern la despenalització de l’avortament a An­dor­ra. La presidenta de l’associació i psicòloga social i especialista en violències, Vanessa M. Cortés, valora el ritme de signatures a través d’Internet de manera “positiva”. “L’objectiu és fer difusió del que està passant a Andorra i fer-ho visible”, explica Cortés.

La voluntat és intentar arribar a aconseguir el suport de 5.000 persones i també tenen previst fer arribar aquesta petició al comissari dels Drets Humans de la Comissió Europea, Frans Timmermans. Stop Violències demana que es despenalitzi l’avor- tament en quatre supòsits: violació, perill físic o psicològic per a la mare, malformació del fetus o en cas d’embaràs extrauterí. “Em sembla greu que al segle 21 encara hi hagi lleis sobre els nostres cossos”, diu Cortés. En el text de la petició signada per Stop Violències s’assenyala que el Principat és dels pocs països del món en el qual està prohibit avortar, amb penes que van des de l’ar­rest domiciliari fins a la presó per a les dones que avortin al país.

ENTRE 300 I 1.000 EUROS DE COST

L’associació, en el seu escrit a la plataforma Avaaz, explica que hi ha “menors parint i dones violades o amb problemes d’úter que han d’anar a Espanya o a França a pagar-se un avortament” si no desitgen un fill fruit d’una violació o morir per un embaràs ectòpic. “Al Principat sembla que sigui menys greu avortar, perquè si t’ho pots pagar pots anar a Barcelona o a França”, apunta Cortés, que recorda que en un procés d’avortament “t’hi jugues la vida”. Cortés informa que el cost d’un avortament oscil·la entre els 300 i els 1.000 euros.

L’associació també es planteja, fins i tot, parlar amb el Copríncep francès, Emmanuel Macron, per donar-li a conèixer la campanya i per tractar la qüestió de la despenalització de l’avortament al país. “Ens sap greu tenir un bisbe que ens ancora al segle divuit”, lamenta Cortés, que opina que “els nacionals i els residents volen que Andorra avanci”. “Al bisbe de la Seu el volen obeir quan se l’ha desobeït d’altres vegades”, etziba.

Cortés destaca també la declaració del Consell Nacional de les Dones de Catalunya, que el maig passat va instar el govern català a posar com a prioritat en la seva agenda política d’Afers Exteriors “propiciar l’activació, per part del Govern andorrà, de tots els mecanismes possibles per garantir els drets sexuals i reproductius de les dones andorranes”.

Cortés explica que durant la campanya l’associació ha rebut nombrosos correus electrònics de persones que s’interessen per la qüestió de l’avortament al Principat. “Hi ha molta gent que té dubtes i els sembla surrealista que l’avortament estigui prohibit”, assegura.

INCOMPLIMENT DELS CONVENIS

Des que es va iniciar la campanya de recollida de signatures, l’associació ha entrat a formar part de la xarxa llatinoamericana pel dret a l’avortament. Cortés lamenta que Andorra incompleixi el Conveni d’Istanbul, que estipula que “els estats han de vetllar pel benestar de les dones per sobre de les religions i els costums”. El text de la petició critica que “encara que a la Constitució es diu que la població andorrana és un poble sobirà, la ciutadania no ho sentim això, perquè s’ha demanat l’avortament més vegades i sempre s’ha negat aquest dret”. Stop Violències espera que el nombre d’adhesions a la campanya d’Internet augmenti sobretot a partir del mes de setembre.

tracking