TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

veïnatge

Un treball preveu canvis a Andorra si Catalunya s'independitza

El professor Joan Becat afirma que la independència comportaria una revisió dels acords

Un treball preveu canvis a Andorra si Catalunya s'independitza

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Què passarà a Andorra si Catalunya s’independitza? El professor emèrit de la universitat de Perpinyà Joan Becat afirma que “hi ha possibilitats serioses que la independència de Catalunya es proclami” i per tant considera que Andorra ha de preveure els canvis que hi podria haver en cas que el veïnatge canviï. És per això que el geògraf, que va estar vinculat a Andorra durant dues dècades de la mà de l’Institut d’Estudis Andorrans (IEA), va pronunciar dissabte passat una conferència a la Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada on entre altres coses va abordar els possibles escenaris que podria afrontar el Principat si Catalunya esdevé un Estat independent.

El també membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va afirmar que encara que el Principat volgués seguir optant per Espa-nya com a corresponsal privilegiat “totes les disposicions establertes el 1993 s’hauran de ressituar i noves disposicions s’hauran de negociar amb Catalunya”, fet que afectarà la figura del copríncep episcopal. Per una banda Becat va plantejar que atès que el mitrat estarà situat en territori de la república catalana caldrà establir un nou acord amb Andorra. “Amb una independència de Catalunya no hi ha dubte que es crearà una conferència episcopal catalana separada de l’espanyola i en farà part el bisbe d’Urgell”, va afirmar el teòric, que tenint en compte aquest escenari es va preguntar si “sense relacions territorials ni episcopals amb Espanya pot continuar sense canvis la seva relació com a copríncep i cap d’Estat andorrà amb l’Estat espanyol?”. Això, a parer de Becat, representaria “una gran oportunitat per a Andorra d’afirmar-se i de tornar a parlar d’algunes de les concessions de fa un quart de segle”.

Sistema educatiu espanyol

Un altre dels canvis afectaria el model educatiu del país. Becat va assegurar que “el sistema educatiu espanyol haurà de replantejar-se” perquè “tot i ser finançat pel govern espanyol, les escoles i instituts dits espanyols a Andorra són jurídicament l’escola del copríncep episcopal”. “Per tant, el règim d’aquesta línia educativa s’adaptarà a la nova situació del copríncep mateix”, va concloure.

En aquest context, si el cap d’Estat mitrat passa a estar vinculat a un nou Estat català seria la república catalana qui decidiria, segons Becat, si seguir aplicant els programes espanyols i en castellà o bé impulsar un ensenyament propi, fet que “no té gaire sentit quan existeix el sistema andorrà”, ja en català. Per tant, una possibilitat seria que “l’escola andorrana absorbeixi l’escola del copríncep episcopal”.

DUBTES D'EMPRESARIS I COMERCIANTS CAP A LA UE

Empresaris i comerciants andorrans van plantejar els seus dubtes respecte a l’acord d’associació amb la UE a la Diada Andorrana del cap de setmana passat a Prada. Els representants del sector comercial Antoni Miralles i Susagna Venable van apuntar els canvis en el diferencial de preus com un dels problemes principals i van afirmar que en l’encaix a Europa hi ha “més amenaces que avantatges”. L’empresària Montse Cardelús va pronunciar una conferència on va manifestar que “la normativa i estructura comunitàries no estan pensades per estats de petita dimensió” i va lamentar que “partim amb desavantatge”. Cardelús va destacar que algunes de les preocupacions rauen en els canvis que hi podria haver a nivell d’immigració, de la CASS, de les professions liberals i dels col·legis professionals.

tracking