Un ex-gestor uruguaià de BPA accepta ser extradit per declarar a Andorra

‘Betingo’ Sanguinetti és un dels encausats al país per la trama Odebrecht

Un ex-gestor uruguaià de BPA accepta ser extradit per declarar a Andorra

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La batlle Canòlic Mingorance va encausar a l’abril tretze empleats de l’antiga Banca Privada d’Andor­ra per un presumpte delicte de blanqueig de diners que provindrien dels suborns que la constructora brasilera Odebrecht tenia organitzada per aconseguir contractes d’obres públiques milionàries a l’Amèrica llatina. Són Joan Pau Miquel, Santiago de Rosselló, Luis Pablo Laplana, Isabel Sarmiento, Jaume Pàmies, Javier Díaz, Francesc Xavier Pérez, Xavier Campos, Dolors Alaminos, Joan Cejudo, Cristina Lozano, Mercedes Araujo i Andrés Sanguinetti.

Etiquetes:

Andrés Betingo Sanguinetti és un personatge molt conegut a l’Uruguai, ja que forma part de la directiva del club de futbol més important: Peñarol, i és germanastre de l’expresident Julio Maria Sanguinetti. Betingo va ser detingut per la Interpol i va declarar ahir a Montevideo, segons ha informat la premsa uruguaiana. L’exgestor es va presentar de forma voluntària amb el seu advocat, Jorge Barrera, davant la Interpol després que hagués arribat una petició d’extradició des d’Andorra perquè declari pels suposats suborns o blanqueigs vinculats a la constructora Odebrecht.

Sanguinetti va ser assenyalat per Rodrigo Tacla Durán, advocat d’Odebrecht, com un dels treballadors involucrats “de manera directa o indirecta” en l’esquema de suborns que presumptament BPA va organitzar amb societats pantalla i comptes en el banc. El sistema buscava amagar els rastres perquè Odebrecht pugués pagar polítics i funcionaris de diferents països sud-americans suborns a canvi de rebre la concessió per construir grans infraestructures.

En sortir del jutjat, l’advocat Jorge Barrera va informar que Sanguinetti va acceptar la seva extradició de manera voluntària. Sanguinetti havia declarat que la seva vinculació amb BPA, que va durar nou anys, era a temps complet i exclusivitat amb “actuació subordinada”. Va assegurar que les seves úniques remuneracions sortien de “contractes amb la institució per a la qual feia gestions amb diversos clients” i no tenia potestats per “definir l’obertura o no d’un compte o l’admissió o no d’un client, ja que això corresponia a altres àrees de BPA”.

El dirigent de Peñarol va asse-nyalar amb un comunicat que “en cas d’existir una investigació respecte a aquests temes estaré a disposició dels organismes cor­responents a efectes d’aclarir els fets i ratificar que en la meva conducta no va existir cap tipus d’ir­regularitat ètica ni jurídica”, ha afegit mitjançant un comunicat

Sanguinetti apareix en el llistat de treballadors que cobraven primes sota mà a través de la societat panamenya Landstreet, la caixa B de BPA, on la batlle creu que es compensaven actuacions irregulars.

tracking