demografia

La població de Portugal s'estabilitza per primer cop d'ençà de la crisi

El cònsol honorari portuguès defensa la doble nacionalitat i el vot dels residents a les comunals

La població de Portugal s'estabilitza per primer cop d'ençà de la crisiarxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La població resident de nacionalitat portuguesa va decréixer any rere any del 2008 al 2016, passant en aquest període –fins llavors la tendència era ascendent– dels 13.800 habitants als 10.300. Una dinàmica que es comença a revertir, segons va confirmar el cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, el qual va assegurar que “aquest any és dels primers que no hem tingut pràcticament cap baixa”. “Hem tingut més gent que ha arribat que no que ha marxat. Això sí que s’ha notat bastant i feia uns quants anys que no passava”, va argumentar, concloent que “la cosa s’ha estabilitzat” alhora que ho ha fet la situació a nivell laboral, va destacar.

Da Silva va destacar que la comunitat portuguesa ha sofert canvis importants, de manera que “ara ja no es dediquen tant a la construcció, sinó als serveis”. “Fins i tot hi ha portuguesos que ja són andorrans o descendents de portuguesos que treballen com a policies, a l’administració o un nombre important que està treballant als serveis”, va reblar, afegint que els tòpics que abans s’associaven als ciutadans lusitans “que els marits treballaven a la construcció i les dones a la neteja, ha canviat”.

Vot a les comunals

Da Silva va defensar el vot dels residents a les eleccions comunals així com la doble nacionalitat. “Jo seria el primer a fer-me el passaport andorrà” si fos legal tenir dues nacionalitats, va dir, argumentant que “amb la doble nacionalitat Andorra guanyaria molta gent” que no es nacionalitza per no perdre el seu passaport d’origen.

Pel que fa al dret a vot, va manifestar que “sempre he reivindicat que els residents puguin votar a almenys a les comunals” perquè “els comuns administren els diners que paguem tots”. “Ja fa deu anys que ho reclamo, i després de 31 anys vivint aquí m’agradaria poder participar”, va dir, remarcant que és “atípic” que “una minoria decideixi el futur de tota la gent que vivim aquí els 365 dies de l’any”, tot i que va subratllar que “és la llei d’Andorra i l’hem de respectar”.

tracking