El 94% de les empreses tenen menys de 25 treballadors

Les privades amb més de 100 treballadors són 37 i bona part pertanyen al sector comercial

El 94% de les empreses tenen menys de 25 treballadors

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El sis per cent de les empreses andorranes tenen més de 25 treballadors, i d’aquestes només l’u per cent tenen més de 100. Les xifres, incloses en les dades de cotització que facilita la seguretat social, encara serien més extremes si tan sols es comptés amb el sector privat. El gran gruix dels treballadors del sector públic estan englobats en empreses grans com Govern, CASS, SAAS, STA, FEDA... i per tant les xifres de volum estan parcialment desvirtuades. De la cinquantena d’empreses de més de 100 empleats les del sector privat són 37, mentre que les altres 13 són de l’àmbit públic. Dins del sector privat el comerç és el màxim exponent d’empresa gran, especialment les cadenes amb diferents botigues i els grans magatzems. Si se sumen els cinc bancs ja són més de la meitat.

Les xifres del nombre d’empreses que facilita la CASS s’han de filtrar de forma considerable, perquè agrupa també autònoms o personal per compte propi. Dels més de 10.200 que consten com que tenen entre un i cinc treballadors, n’hi ha sis mil que corresponen a persones individuals que cotitzen com a autònoms. En global es pot comptabilitzar que hi ha prop de sis mil empreses operatives i que de forma aclaparadora són petites o fins i tot micro. Dels empleats per compte propi en destaca el personal domèstic, que agrupa més de 3.500 treballadors, i les activitats immobiliàries o de lloguer, on també la gran majoria són declaracions equiparables a autònoms.

Xavier Altimir, president de la Confederació Empresarial An-dor­rana (CEA) comenta que “és normal que la immensa majoria de les empreses siguin molt petites perquè hem de pensar que si s’eliminen les que estan dimensionades per als turistes ens quedem amb un teixit econòmic per donar servei a 75.000 habitants”. Altimir no creu que l’entrada de capital estranger suposi “que vinguin empreses amb molt personal, sinó que, i a més ja s’està veient, arriben de mida petita o mitjana”.

ELS AUTÒNOMS JA SÓN MÉS DE SIS MIL

El nombre d’autònoms continua creixent de forma continuada, i per primer cop a la història, aquest col·lectiu supera els sis integrants. Concretament amb les dades de maig d’aquest any se situen en 6.051. L’evolució del nombre de treballadors per compte propi ha estat exponencial arran de la fase més dura de la crisi. Cal recordar que el 2006, amb unes xifres d’assalariats força més altes que les actuals, només hi havia uns 2.300 autònoms. En deu anys les xifres pràcticament s’han triplicat. Fons del sector han comentat que hi ha un element important respecte que una part dels assalariats, davant de la impossibilitat de trobar feina, van optar per convertir-se en autònoms i autoemplear-se. Des del 2010 el nombre no ha parat de pujar sense cap esclat en concret, sinó sumant més integrants mes a mes fins a superar els sis mil.

tracking