justÍcia

El comerciant del Pas acusat de contraban serà extradit

El resident portuguès treballava en el negoci de tabacs des del qual es va posar en marxa la macrooperació del passat març

El comerciant del Pas acusat de contraban serà extraditXavier Pujol

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal de Corts va decidir acceptar la demanda d’extradició emesa per la justícia francesa contra el resident portuguès detingut el mes de març passat en el marc d’una operació contra el contraban de tabac al Pas de la Casa. La sentència també va decretar la presó provisional per a l’acusat, que ja es trobava sota arrest domiciliari, i va ingressar a la presó de la Comella ahir mateix, després d’escoltar la lectura de la sentència “per tal que es pugui fer efectiva al més aviat possible”, segons es deia en el document. El resident portuguès té quinze dies per recórrer contra la sentència, però la justícia gal·la segueix esperant-lo per continuar amb la investigació del cas, que afecta un duaner francès.

Els fets es remunten al passat mes de març quan el duaner, segons fonts properes al cas, va ser detingut i acusat de delicte flagrant en territori francès perquè va ser interceptat quan anava al seu vehicle, pel costat de la duana conjunta del Baladrà, amb tabac i alcohol. Aquesta detenció va ser el principi d’una operació contra el contraban de tabac que es va produir en diversos locals del Pas de la Casa, en una acció conjunta entre la policia andorrana i la gendarmeria francesa. Va ser aleshores quan es va controlar el resident portuguès i la justícia gal·la en va demanar l’extradició. Les autoritats gal·les el reclamen per jutjar-lo per dos delictes: un per formar part d’una trama de contrabandistes de mercaderies sensibles i un altre per haver corromput un funcionari, concretament l’agent francès destinat a la frontera del Pas.

El Govern va estimar la demanda francesa, però el lletrat de l’acusat va al·legar, durant la vista que per decidir si s’acceptava, que no se’l podia entregar perquè no es complien tres preceptes de la Llei d’extradició. Un primer de caràcter formal, en no descriure els delictes dels quals se l’acusava; un segon perquè entenien que la detenció i el delicte s’haurien fet a països diferents, ja que França deia que el tabac va acabar a Perpinyà però al resident se’l va detenir al Pas i per tant, segons la defensa, la infracció s’hauria de jutjar a Andorra. Finalment, el tercer argument és que ni tan sols acceptaven que la venda al duaner tingués res a veure amb un delicte de contraban. Per la seva banda, la fiscalia recomanava l’extradició i recordava que els delictes que se li imputen, suposarien l’any de presó, i amb això ja es podria fer.

tracking