Parc d'animals

Multa a Naturlandia per la mort de l'os de 6.000 euros

L’expedient sanciona per la falta de manteniment al tancat i per no complir les mesures de seguretat

Multa a Naturlandia per la mort de l'os de 6.000 eurosFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament de Medi Ambient ha sancionat Camprabassa, la societat gestora de Naturlandia, amb 6.000 euros amb motiu de la mort de l’os Torb, que va fugir del seu tancat i va ser abatut per un treballador del parc. Govern va comunicar ahir la finalització de l’expedient sancionador incoat, que es tanca amb dues sancions per infracció greu de 3.000 euros per “manca de manteniment i de compliment de les mesures de seguretat al tancat dels ossos”.

El cap de Govern, Toni Martí, va informar ahir de les conclusions de l’informe al cònsol major de Sant Julià de Lòria i president de Camprabassa, Josep Miquel Vila. En aquest sentit, es va recordar que des del parc ja es van aplicar accions correctores de les mesures de seguretat i que es va procedir a l’acomiadament del director i el sotsdirector.

L’expedient de Medi Ambient proposa una sanció de 6.000 euros per dues infraccions greus, sancionades cadascuna amb 3.000 euros, el màxim previst a la Llei de tinença i protecció dels animals. L’informe apunta, en primer lloc, que “no es van realitzar les tasques diàries d’inspecció ocular, no es va mantenir l’os dins el tancat i es va causar el dany irreparable de la mort de Torb, a més de la conseqüent transcendència social del fet”. A més, constata que el parc disposava de prou mitjans humans en el moment de l’incident per poder aplicar el pla d’emergència.

La segona infracció greu cor­respon a “l’incompliment de les condicions d’atorgament de l’autorització de nucli zoològic, per la manca de manteniment en diversos elements i indrets del recinte dels ossos”. Així com “per no tenir operatiu el recinte destinat a l’aïllament sanitari, i per la manca de manteniment de les tanques elèctriques”. En l’expedient conclòs per Medi Ambient no es determina per on va sortir l’animal, però sí que es constata que la xarxa metàl·lica del tancat no estava subjecta al terra, i que les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra no complien les condicions de l’autorització. Per últim, s’hi diu que “no s’ha demostrat si la tanca estava electrificada quan l’animal va fugir, que no s’havia realitzat la inspecció ocular diària dels tancats del personal del parc i que no es van complir els procediments”.

El Govern s’ha compromès, quan finalitzi el període d’al·legacions, a fer entrega de l’expedient a la consellera del Partit Socialdemòcrata Rosa Gili i a l’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi Ambient d’Andorra (Apapma), que l’han sol·licitat.

LES CLAUS

1- Infraccions greus

Quantitat màxima prevista a la llei

L’expedient incoa dues sancions per infracció greu de 3.000 euros cadascuna. Es tracta de la xifra màxima prevista a la Llei de tinença i de protecció d’animals. Es considera demostrat que diferents elements del recinte no la complien. Tampoc s’havia fet la inspecció ocular diària.

2- Informe

No es determina per on va sortir l’os

Les conclusions de l’informe no determinen per on va poder sortir l’animal, però sí que exposen que la xarxa metàl·lica del tancat no estava agafada al terra i que no es complien les distàncies mínimes entre la primera tanca elèctrica i el terra.

3- Administració

La direcció decidirà si hi ha al·legacions

El comú va declinar fer declaracions. Segons fonts consultades, la direcció de Camprabassa decidirà els passos a seguir i si es presenten al·legacions. A la conversa amb Martí es va recordar que s’han resolt mancances i hi ha hagut acció correctora.

tracking