La Cerdanya trasllada 500 tones de residus al forn en un mes

Es fan dos viatges tres cops per setmana i a l’octubre es realitzaran de dilluns a divendres

La Cerdanya trasllada 500 tones de residus al forn en un mesC. S.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El primer mes de l’entrada en vigor de l’acord –es va tancar el 4 de juliol– entre el Govern i el Consell Comarcal de la Cerdanya que permet la importació de residus dels 17 municipis de la comarca catalana al forn incinerador de la Comella s’ha tancat amb el trasllat de prop de 500 tones de deixalles cap a Andorra, una mitjana de 120 cada setmana.

De moment els viatges es fan tres dies per setmana, dilluns, dimarts i dijous, amb una mitjana de dos trasllats de residus cada dia. La resta de la setmana o els caps de setmana es continua utilitzant l’abocador comarcal de la Cerdanya, situat a Bellver, i que ja està acollint les últimes tones de residus per poder ser clausurat al setembre.

La previsió és que a l’octubre el nou sistema ja estigui a ple rendiment i els viatges a Andorra siguin diaris, de dilluns a divendres, segons van explicar ahir fonts de l’empresa Restauració d’Espais Naturals, encarregada de la gestió de l’abocador comarcal de la Cerdanya. L’objectiu aleshores serà exportar unes 800 tones i en èpoques de major volum de residus utilitzar els abocadors de Berga o de l’Alt Urgell.

Cada dia fan la recollida dels residus dels 17 ajuntaments i en una nau del mateix abocador comarcal realitzen el pretractament a què estan obligats, segons el conveni signat amb Andorra. Amb aquest sistema redueixen considerablement la quantitat a transferir, ja que separen tots els objectes voluminosos i materials de ferro, que es gestionen en plantes catalanes.

El preu que paguen per la incineració al forn de Comella és de 57 euros per tona. La xifra és la tarifa nacional pagada pel Govern al centre de tractament de residus (Ctrasa).

Cal recordar que l’Alt Urgell, per la seva banda, també preveu la possibilitat de traslladar els residus a Andorra tot i que “no serà una realitat fins al 2018”, segons apunten els responsables de la Mancomunitat d’Escombreries de l’Urgellet, encarregada de la gestió de l’abocador del districte de l’Alt Urgell.

La Cerdanya trasllada 500 tones de residus al forn en un mes

tracking