Afers exteriors

Els portuguesos plantejaran a Rebelo el problema amb les pensions

Da Silva demanarà al cap d’Estat de Portugal que intervingui per posar fi a la retenció del deu per cent i als retards en el cobrament

Els portuguesos plantejaran a Rebelo el problema amb les pensionsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El cònsol honorari de Portugal, José Manuel da Silva, aprofitarà la visita del president lusità, Marcelo Rebelo de Sousa, per demanar-li que intervingui perquè se solucionin els problemes que encara tenen els residents portuguesos amb la seguretat social o els bancs i per facilitar la introducció de la seva llengua a l’escola andor­rana. Da Silva va explicar al Diari que els pensionistes que se’n volen anar d’Andorra pateixen una retenció del deu per cent i que hi ha retards de tres a sis mesos per cobrar les pensions. “Tenim un problema amb la seguretat social i potser amb la visita es podrà solucionar”, va afirmar Da Silva, que va expressar que “si el deu per cent de retenció pot desaparèixer, millor que millor”. “Esperem que [la visita de Rebelo] sigui un impuls que doni més rapidesa a aquestes qüestions. Si ho podem agilitzar i facilitar la vida a la gent serà molt benvingut”, va manifestar el cònsol honorari.

Entre els problemes que cal solucionar també hi ha les objeccions que encara presenten alguns bancs portuguesos per operar amb bancs andorrans. Un impediment que es va solucionar en bona part amb la signatura del conveni de no doble imposició entre els dos estats però que a dia d’avui encara cueja. “Hem tingut algun cas de problemes dels bancs de Portugal amb Andorra”, va indicar Da Silva, que va dir que espera que amb l’arribada del president de la República “això se solucioni d’una vegada per totes”, fet que “facilitarà molt la vida als portuguesos d’aquí que anem de vacances o de visita allà”.

“Conscient” dels problemes

Segons Da Silva, el cap d’Estat lusità “és conscient i està molt al dia dels problemes que té la comunitat portuguesa d’Andorra” i, per tant, “vindrà amb ganes d’escoltar i espero que tinguem una bona resposta tant del president de la República com del Govern d’Andorra”. El cònsol honorari va donar per fet que “si el cap d’Estat ens ve a visitar vol dir que les coses aniran més ràpid”.

Da Silva va revelar que una altra de les peticions que li faran serà posar més recursos al consolat honorari, que disposa de dos funcionaris per atendre 10.800 residents.

A banda, una altra de les qüestions que voldria agilitzar és la introducció d’una assignatura de portuguès a l’escola andorrana. Els 500 alumnes que hi havia aprenent portuguès l’any 2010 s’han reduït a la meitat, mentre que dels cinc professors que l’Institut Camões tenia al Principat ja només en queda un. Per això, Da Silva considera que tenen “un problema amb l’educació”, en bona part per culpa dels pares, que no ensenyen als fills la necessitat d’aprendre l’idioma. Amb tot, va dir que des de l’ambaixada de Madrid fa anys que s’“està treballant perquè el portuguès es pugui integrar al sistema educatiu andorrà”, i va avançar que parlaran amb el president de la República “per veure si ens pot donar una empenta i ajudar” a aconseguir que hi hagi almenys una assignatura de portuguès.

EL CAP D'ESTAT LUSITÀ ES REUNIRÀ AMB ELS RESIDENTS EN UN ACTE EL 8 DE SETEMBRE

Marcelo Rebelo de Sousa estarà a Andorra el 7 i el 8 de setembre, coincidint amb la celebració del Dia de Meritxell. Tot i que la visita respon a la invitació del cap de Govern, Toni Martí, el consolat honorífic de Portugal està treballant en l’organització d’un acte popular amb el seu cap d’Estat. Serà un esdeveniment que tindrà lloc el dia 8 a la tarda en què estaran convidats tots els residents lusitans. Malgrat que encara hi ha detalls per tancar, com ara l’emplaçament, Da Silva va remarcar que els assistents podran plantejar-li preguntes al cap d’Estat, ja que “és una persona molt del poble”. “Ell mateix convidarà la gent a intervenir. És el president més popular que hem tingut. Una persona molt propera i amable amb la gent que trenca amb el protocol cada cinc minuts”, va narrar. Malgrat la data, el cònsol va dir que “el poder de crida que té el president crec que ajudarà”.

Es tracta del segon mandatari lusità que visita Andorra, un fet que el consolat valora especialment. “Que un president que fa pocs anys que ho és hagi acceptat la invitació del cap de Govern vol dir que està interessat per la comunitat i els problemes dels portuguesos d’Andorra”, va dir.

tracking