canvis legislatius

Tràmits més senzills per explotar pisos turístics

Govern creu que els nous requisits, menys feixucs, per registrar un apartament facilitaran la regularització dels il·legals

Tràmits més senzills per explotar pisos turísticsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Llei de l’allotjament turístic, en vigor des de dijous passat, suposa canvis significatius en l’activitat del lloguer de pisos per a turistes, els que bateja com a habitatges d’ús turístic (amb les sigles HUT). El Govern ha pretès, d’una banda, lluitar contra l’arrendament il·legal i, de l’altra, ser més estricte amb la seva explotació, emparada fins ara per la Llei d’apartaments moblats per a vacances de l’any 2008 i que quedarà derogada. Aprovada la Llei general, el següent pas consistirà en la validació dels reglaments i el d’habitatges d’ús turístic o HUT està previst a la tardor. A partir de llavors totes les unitats immobiliàries destinades al lloguer hauran d’estar degudament registrades. La diferència respecte a la situació anterior és que aquell propietari que tingui un o dos unitats immobiliàries les podrà explotar ell mateix en considerar-se activitat patrimonial i no empresarial. Per tant, en tindrà prou amb el registre de turisme i no en necessitarà un de comerç. L’administració considera que els tràmits, menys feixucs, ajudaran a “fer aflorar molts habitatges d’ús turístic que avui dia s’estan llogant a través de plataformes o amb anuncis als diaris”, va asse­nyalar el cap d’àrea de Turisme, Sergi Nadal.

En tot cas, qui no ho faci s’enfronta a multes d’entre 3.001 i 18.000 euros atès que no disposar d’aquest número de registre –que s’haurà de publicitar– serà considerat una infracció molt greu. I, remarca Nadal, tant el propietari com l’intermediari (la plataforma web, per exemple) seran susceptibles que se’ls obri un expedient sancionador.

Apartaments moblats

Fa un parell d’anys des del ministeri de Turisme es va impulsar una batuda entre pàgines web per localitzar aquells pisos que es publicitaven i dels quals no es tenia constància. Una de les qüestions que es van constatar –més enllà de la dificultat de trobar propietaris– era que un cop se’ls informava dels tràmits que havien de fer l’apartament acabava desapareixent de la web on se l’havia trobat –malgrat que no significava que en deixés de fer l’activitat– perquè “era i és molt feixuc”. “Fins ara el tràmit era la creació d’una empresa, per tant, registre de comerç”, una burocràcia, a més, que generava “unes despeses importants per gestionar un pis” que ara hi deixaran de ser. El cost d’obtenir el número de registre de Turisme estarà al tomb dels 100 euros.

A partir de tres apartaments l’explotació sí que haurà d’estar a càrrec ja d’una empresa de gestió d’habitatges d’ús turístic. Totes les empreses actuals d’explotació d’apartaments moblats per a vacances n’hauran de fer la conversió a la nova modalitat, de la mateixa manera que els 2.300 apartaments que ara gestionen s’hauran d’inscriure també com a HUT i ho haurà de fer el propietari o el representant legal. Aquesta és una diferència respecte a la situació actual, que només requereix el registre de l’empresa. “Per part nostra ja serà important perquè avui dia no coneixem els propietaris dels apartaments moblats i amb l’entrada en vigor del reglament el coneixerem i també sabrem quin percentatge representa en la comunitat de propietaris”, una informació rellevant, va afegir-hi Nadal, per determinar en quins edificis s’hauria de tirar endavant un canvi d’ús en tenir més del 75% dels habitatges dedicats a l’ús turístic –una altra de les prerrogatives de la nova llei–. Un cop en vigor la normativa, els 2.300 apartaments moblats per a vacances donats d’alta tindran un termini d’un any per registrar-se com a HUT si volen seguir operant com a pis turístic.

VINT EDIFICIS TENIEN FA DOS ANYS MÉS DEL 75% D'HABITATGES DEDICATS A L'US TURÍSTIC

Una de les mesures de la nova legislació que ha generat controvèrsia és que aquells edificis que tinguin més del 75% de pisos turístics (i que en tinguin més de deu habitatges) hauran de promoure el canvi d’ús de residencial a hoteler i assumir tota la normativa vigent en matèria de seguretat, accessibilitat o eficiència energètica. “És feixuc i en som conscients, però és una qüestió d’equitat amb els allotjaments turístics de les altres categories”, va assenyalar Nadal. Fa un parell d’anys els edificis que es trobaven en aquesta situació eren vint però la xifra podria haver augmentat. També transcorregut el primer any amb el reglament en vigor els edificis que es trobin en aquesta situació tindran tres anys per demanar la llicència d’obres per fer el canvi d’ús i dos més per executar-les. Els treballs els hauran d’assumir els promotors del canvi d’ús.

La llei també disposa que un any a comptar després de l’aprovació del reglament tots aquells edificis que pretenguin superar el 50% de pisos turístics hauran de tenir un ús hoteler i serà total. No es permetrà la convivència amb pisos de lloguer residencial.

LES EXIGÈNCIES

El reglament dels habitatges d’ús turístic o HUTS s’aprovarà a la tardor i a partir de llavors tots els pisos destinats al lloguer hauran de tenir un número de registre de Turisme.

Els 2.300 apartaments que gestionen ara les em-preses d’apartaments moblats per a vacances tindran un termini d’un any per sol·licitar aquest nou número de registre.

Un particular que tingui un o dos pisos no haurà de crear una empresa o cedir-ne la gestió a una (com succeïa fins ara) i ho podrà explotar ell mateix. El tràmit de registrar els immobles costarà uns 100 euros.

A partir de tres pisos sí que serà necessari el re-gistre de comerç i formalit­zar una empresa de gestió d’habitatges turístics.

No estar registrat suposarà multes de fins a 18.000 euros i també se li pot obrir expedient a la plataforma que publiciti un habitatge no regularitzat.

tracking