El Govern haurà de crear un servei de control del tabac

L’executiu haurà de garantir que tota la producció que es vengui compleixi les condicions que estableix Europa

El Govern haurà de crear un servei de control del tabacFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern haurà de crear un servei d’inspecció per controlar que tot el tabac que es vengui al país compleixi les garanties i els límits quant a components del producte que estipula la Unió Europea. D’aquesta manera, s’haurà de garantir que no se superin les concentracions màximes de nicotina, quitrà, monòxid de carboni i altres substàncies tòxiques que fixa la directiva europea per atenuar la toxicitat del producte. És una de les mesures que haurà d’implementar el país a canvi de mantenir el règim d’exclusió duanera de què gaudeix el sector –la resta de productes agrícoles entraran a l’acord d’associació– durant un mínim de vint anys.

Etiquetes:

Durant aquest període de transitorietat que recull la proposta que el Govern ha consensuat amb el sector tabaquer i que va presentar a Brussel·les el 12 de juliol passat, el Principat haurà d’anar aplicant progressivament les diverses directives europees relatives al tabac. Pel que fa a les normes ja existents, tindran dret a una moratòria, de manera que es fixarà un calendari per anar-les integrant de manera progressiva durant els primers deu anys. En canvi, les noves directives que la UE vagi aprovant no disposaran d’aquest marge d’adaptació legislativa i s’hauran d’aplicar automàticament. L’acord s’ha de tancar a la propera reunió amb Brussel·les, prevista per al 9 d’octubre.

Una altra de les obligacions serà la de fixar un sostre de producció, que serà de 1.600 tones anuals durant la primera dècada. Aquest topall es decideix en funció de la mitjana d’importacions del tabac dels darrers anys. Així, es revisarà l’impacte que el sector tindrà sobre les arques estatals d’aquí a deu anys per tornar a establir un nou límit de venda.

Atès que l’objectiu del pla és anar diversificant l’economia i que els ingressos del tabac tinguin menys pes dins dels pressupostos, aquest topall podria variar. A més, aquesta circumstància també condicionarà el període de carència, que ara s’ha deixat en vint anys però que es podria allargar si quan es compleixi el termini la dependència del tabac encara és important. En aquest sentit, s’ha incorporat una clàusula de reexamen per avaluar de nou l’impacte del sector en l’economia estatal i decidir allargar el període de transició uns quants anys més, extrem que no hauria de fer falta si Andorra hagués aconseguit altres fonts d’ingressos. Aquesta clàusula, però, no afecta l’adaptació legislativa, que d’aquí a vint anys ja haurà d’haver culminat.

De totes les mesures que s’hauran d’anar implementant per adequar-se a la legislació europea, la que Andorra estaria en disposició d’aplicar mes ràpidament és la prohibició de la publicitat i dels elements promocionals o enga­nyosos, que ja es fa en l’àmbit europeu en el marc de la lluita contra els efectes del tabaquisme en la salut. L’altre canvi que es tirarà endavant a la primera fase de vigència de l’acord és la introducció a cada paquet de cigarrets d’un codi de traçabilitat que permetrà que tinguin un número identificador únic amb informació del producte sobre l’origen i la ruta de venda, és a dir, des de la fabricació fins a l’arribada a la botiga.

MESURES

1. Control

Servei d’inspecció dels estàndards de qualitat

El Govern haurà d’habilitar els mecanismes necessaris per controlar que el tabac que es vulgui vendre al país no superi els límits fixats per la UE respecte a determinats components tòxics com la nicotina, el quitrà o el monòxid de carboni.

2. Legislació

Integració automàtica de les noves directives

L’actual directiva europea sobre tabac s’anirà aplicant gradualment a la legislació andorrana al llarg dels primers deu anys, en un calendari encara per tancar. Les directives que vagin sortint, en canvi, s’hauran d’integrar automàticament.

3. Limitacions

Nou sostre de venda de tabac als 10 anys

El sostre de venda serà de 1.600 tones els primers deu anys. Passat aquest període es tornarà a fixar un nou topall que es decidirà en funció del pes que hagin tingut les importacions de tabac al país en els darrers anys.

4. Primeres mesures

Ràpida prohibició de l’activitat publicitària

Prohibir qualsevol activitat publicitària relacionada amb el tabac serà una de les primeres mesures que el país estarà en disposició d’adoptar. Un dels canvis següents seria la introducció d’un codi de traçabilitat als paquets de cigarretes.

5. Pròrroga

Nou període de carència als 20 anys, si cal

La proposta d’acord preveu que als 20 anys es pugui tornar a negociar una transició per entrar en règim d’unió duanera segons el pes que el tabac tingui en l’economia de l’Estat i si el país no ha pogut diversificar prou la seva activitat.

tracking