Les transferències i competències, tramitades per la via d'urgència

L’executiu vol que aquesta llei i la de competències les aprovi el Consell General a l’octubre

Les transferències i competències, tramitades per la via d'urgènciaSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de ministres va donar llum verd ahir als projectes de llei de modificació de les lleis de competències i transferències, amb l’objectiu que els nous textos siguin aprovats pel Consell General a final d’octubre. Segons va explicar el portaveu del Govern, Jordi Cinca, es volen tenir aprovades aquestes lleis abans d’entrar a tràmit parlamentari el projecte de llei del pressupost del 2018 i incloure d’aquesta manera els 55 milions d’euros per a les transferències als comuns. L’executiu ha optat per la via d’urgència per entrar a tràmit, debatre i votar la reforma de dues lleis qualificades, fet que requereix la majoria absoluta dels catorze consellers generals sortits de les llistes nacionals i dels catorze sortits de les llistes parroquials.

Cinca va indicar que el cap de Govern va contactar ahir amb els presidents dels grups parlamentaris per informar-los de l’aprovació d’uns textos que avui se’ls remetran perquè tinguin temps per llegir-los. Malgrat això, l’executiu no preveu entrar a tràmit parlamentari els dos projectes de llei abans del 21 d’agost. Quan ho faci, serà per la via d’urgència perquè es puguin debatre en començar el proper període de sessions i perquè “es puguin tenir aprovades les dues lleis a final del mes d’octubre”.

Qüestionat per la necessitat de comptar amb els vots d’almenys tres consellers de l’oposició de la llista nacional per aconseguir la majoria qualificada, el ministre portaveu va indicar que “hi ha una altíssima probabilitat de tenir els vots necessaris perquè siguin aprovades”. Ho va justificar en el fet que els textos de les competències i de les transferències “són fruit d’un llarg procés de negociació, primer amb els comuns i posteriorment amb els grups parlamentaris”.

Pel que fa al text de les competències, entre els canvis més significatius hi ha la definició de qui és competent en aspectes com ara les xarxes viàries secundàries o el manteniment de torrents i el control d’esllavissades, i s’estableix l’alliberament dels terrenys de cessió urbanística així com dels terrenys públics comunals, sense contraprestacions, per als projectes d’interès nacional.

Quant a les transferències es rebaixa el percentatge per al repartiment a parts iguals entre totes les parròquies i s’augmenta el pes dels paràmetres com la població resident, les pernoctacions i els segments de població que requereixen especial atenció. L’import per al primer any és de 55 milions però es revisarà en funció del PIB. Preveu l’aplicació de les figures tributàries per part dels comuns i s’introdueixen conceptes com solidaritat i sostenibilitat.

TARGETES DE PREPAGAMENT PER A PRODUCTES BÀSICS

Dos centres comercials, Escale i Hiper Andorra, han estat els adjudicataris de les targetes de prepagament per a productes de primera necessitat per a les persones beneficiàries dels ajuts socials. Les targetes, d’entre 50 i 300 euros en funció de les necessitats del beneficiari, es distribuiran als dos supermercats d’Andorra la Vella i, segons va explicar el ministre Jordi Cinca, “farà més àgil el sistema i evitarà discriminacions”. D’altra banda, el consell de ministres també va aprovar ahir un canvi en el reglament de prestacions econòmiques de serveis socials per incloure-hi les víctimes del tràfic d’éssers humans, fet que permetrà que aquestes víctimes puguin gaudir de la cobertura de les necessitats bàsiques de manutenció, higiene personal, allotjament i roba; l’afiliació a la CASS; i les despeses de retorn al seu país.

tracking