mesures de prevenció

El risc d'incendi puja a nivell extrem a les parròquies centrals

Les altes temperatures i la falta de pluges situen l’alerta entre molt alta i extrema a les parròquies del centre

El risc d'incendi puja a nivell extrem a les parròquies centralsXavier Pujol

Creat:

Actualitzat:

El risc d’incendi se situa ja entre molt alt i extrem a la part central i baixa del país per la manca de pluges i les altes temperatures, fet que ha obligat a posar en marxa el protocol de seguretat d’acord amb el perill actual i precintar les barbacoes dels berenadors de les parròquies de Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. El director de Protecció Civil, Francesc Areny, va afirmar ahir que “queda prohibida tota encesa de foc i es demana als ciutadans molta precaució i evitar conductes de risc”. A més, s’ha activat una major supervisió de l’entorn natural i urbà per part de Protecció Civil, bombers, banders i els serveis de circulació dels comuns afectats. Si no plou en els propers dies no es descarta que la situació de precaució s’estengui a les parròquies altes.

Segons les mesures que va confirmar ahir Protecció Civil, també queda suspès el castell de focs de dilluns de la festa major de la capital, com va passar dimarts amb l’espectacle pirotècnic previst a Sant Julià. Francesc Areny va explicar que les restriccions es cor­responen a les que estableix el protocol acordat amb les administracions en funció dels riscos que marca el mapa del sistema d’avaluació del risc d’incendi forestal d’Andorra (Sarif).

Crida a la població

El portaveu del Govern, Jordi Cinca, va aprofitar la roda de premsa posterior al consell de ministres per fer una crida a la població davant la situació d’alt risc d’incendi forestal. El ministre va fer un repàs de les diferents mesures preventives que ha posat en marxa Protecció Civil i va recordar que tota aquesta feina de prevenció “requereix la implicació de tota la ciutadania” perquè tingui un bon resultat.

Respecte a quant de temps es podran allargar, Cinca va indicar que es mantindran mentre continuï l’alt risc d’incendi forestal i que com a mínim serà d’entre dues o tres setmanes. “Dependrà de la situació meteorològica. Mentre hi hagi altes temperatures i manca de precipitació es mantindran. Per a aquesta setmana i la que ve difícilment es podran aixecar les mesures de prevenció”, va indicar. L’alerta ve donada per la combinació entre les altes temperatures dels darrers dies i la manca de precipitacions, que fa que els boscos, sobretot el sotabosc i les zones amb esbarzers i matolls, es trobin especialment seques. “Diumenge vam entrar en prealerta del risc d’incendis, però les previsions indicaven que hi hauria pluja”, va comentar ahir Francesc Areny, afirmant que “com que les precipitacions no s’han produït, les dades de les estacions meteorològiques indiquen ara que el perill és entre molt alt i extrem a les parròquies centrals”. Protecció Civil demana més que mai “no llançar burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe”.

A la resta de parròquies, el perill es manté entre alt i moderat, amb l’excepció d’algunes àrees del Pas de la Casa, en què és molt alt i on no preocupa tant perquè es correspon amb zones amb “poca massa forestal”, indica el director de Protecció Civil. El berenador que hi ha a la zona se situa a Grau Roig, a les Abelletes, que ahir es trobava en risc moderat i, per tant, romania obert. A Andorra la Vella, a Sant Julià de Lòria i a Escaldes les barbacoes dels berenadors, com el de la Comella, estaven totes precintades, segons van garantir fonts comunals. “El protocol indica que es precinten a partir que el risc s’enfila a molt alt o és extrem”, va confirmar Areny.

Francesc Areny va insistir que en la situació de risc actual cal “estar més vigilant” i que una de les estratègies importants és “comunicar a la població” el perill existent perquè evitin conductes de risc. D’entre les tasques que Protecció Civil, bombers, banders i serveis comunals duen a terme hi ha una inspecció detallada de pistes i zones d’acampada per prevenir un incendi forestal. “Per evitar accidents com l’incendi a la carretera de la Comella a causa d’una burilla de dilluns”, va ressaltar Areny.

BOMBERS REVISA 348 HIDRANTS DE CANILLO, LA CAPITAL I ESCALDES

La unitat de prevenció ha revisat recentment un total de 348 hidrants de les parròquies de Canillo, Andorra la Vella i Escaldes-Engordany, en una campanya rutinària que va iniciar a la primavera per assegurar-se del seu correcte funcionament i geoposicionar-los.

El risc d'incendi puja a nivell extrem a les parròquies centrals

tracking