TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

'Cas bpa'

Els Cierco eviten la multa per la fallida de Banco Madrid

El jutge la declara fortuïta, i per tant no s’han de fer càrrec del descobert

Els Cierco eviten la multa per la fallida de Banco MadridARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El magistrat espanyol Carlos Nieto va declarar ahir que la fallida de Banco Madrid va ser fortuïta. De manera que els germans Cierco i Joan Pau Miquel eviten les sancions econòmiques, que s’elevaven a 90 milions d’euros. El jutge ha desestimat la petició del fiscal Carlos García Berro, que sol·licitava explícitament que la fallida fos declarada culposa i, en conseqüència, que els set membres del consell d’administració de l’entitat es fessin càrrec de forma proporcional als 200 milions de descobert que va provocar el procés de dissolució. El màxim òrgan estava format per José Pérez Fernández (president), Joan Pau Miquel (conseller delegat), Higini Cierco (conseller), Ramon Cierco (conseller), Ricard Climent (conseller), Soledad Núñez (consellera) i Rodrigo Achica (secretari).

El paper del fiscal

La fermesa demostrada pel fiscal davant el cas, com palesen les seves declaracions mesos enrere, contrasta amb l’actuació que ha tingut a l’hora de defensar la seva posició, tal com recull la sentència de la sala mercantil de Madrid. Per García Berro els únics responsables de la liquidació del banc eren els antics gestors, i res hi va tenir a veure ni el Tresor dels EUA, ni el Govern d’Andorra, ni el regulador espanyol, ni el Sepblac (el servei de prevenció de blanqueig). El fiscal va afegir que creia que els responsables del banc “per posar-se al marge de la legalitat en matèria de blanqueig de capitals” van provocar el “pànic” que va comportar la retirada de 124 milions d’euros en tres dies i va obligar a intervenir el banc.

La sentència del magistrat destaca, però, que “lamentablent, el ministeri Fiscal no acompanya al seu informe ni un sol document, ni interessa la pràctica de cap prova que permeti dilucidar si qualsevol de les persones afectades per la qualificació han comès, per acció o omissió, cap il·lícit, ni penal ni administratiu contra la normativa de prevenció de blanqueig de capitals”. La sentència continua insistint en el mateix argument, en considerar que si el fiscal promovia la qualificació de culposa hauria d’haver aportat proves, “com a mínim seria exigible que s’hagués aportat (...) l’acta de la inspecció practicada a l’entitat pel Sepblac (...)”.

La decisió de Carlos Nieto arriba després d’un complex camí judicial que el maig passat va tenir un dels moments clau. El magistrat va contactar amb el procurador que representava Higini i Ramon Cierco a Madrid, i aquest els va contestar que ja no eren clients seus i el màxim que podia fer era donar-los la seva adreça a Andorra. Sense convocar les parts, prendre declaració i donar-los l’oportunitat de presentar al·legacions contra les acusacions de la fiscalia no podia prendre una decisió. Finalment va arribar ahir i és coincident amb el parer dels administradors nomenats pel Banc d’Espanya després que Banco Madrid fos intervingut i que consideraven que la fallida de l’entitat era fortuïta.

tracking