funció pública

L'oposició reclama canvis profunds a la funció pública

Els partits consideren que el Govern ha tingut prou temps per plantejar mesures importants per solucionar les disfucions

L'oposició reclama canvis profunds a la funció públicaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els partits de l’oposició celebren que després de sis anys amb la reforma de l’administració sobre la taula, el Govern de DA encari el tram final, però avisen que només la donaran per bona si contempla una transformació profunda de l’administració per solucionar les disfuncions que denuncien que hi ha actualment. Les diferents formacions consideren que l’executiu ha tingut prou temps per elaborar una reforma que ha de ser ambiciosa, però alerten que el procés encara no ha conclòs i que el tràmit parlamentari de la llei es podria allargar fins a final de legislatura. Des del principal partit de l’oposició, Liberals d’Andorra, la consellera Judith Pallarés va advertir que “una reforma de la funció pública ha de ser densa i important”, i va posar de manifest que “se’ns ha de presentar un canvi important”. Pallarés va recalcar que “és una cosa que no es pot allargar més”, però va manifestar que serà una reforma que “no serà ràpida” i “requerirà el seu temps”.

El Partit Socialdemòcrata també és del parer que la reforma “ha de ser feixuga”, perquè a banda que és una llei “ja d’entrada bastant àmplia, durant els últims anys s’han posat en evidència algunes mancances importants”, va destacar la consellera Rosa Gili. Per aquest motiu va assenyalar que “en principi no ha de ser una cosa senzilla”, però va subratllar que “han tingut moltíssim temps” per analitzar tots els aspectes de la normativa. Que el projecte tiri endavant dependrà, doncs, de “les ganes de diàleg” i de “si realment han tocat la llei amb la voluntat d’endreçar l’administració”.

“Ja era hora”

De la seva banda, la consellera independent, Sílvia Bonet, va avisar que “caldrà veure quina magnitud prendrà la reforma”, i va deixar clar que “ha de tenir cert calat i ha de tocar tots els aspectes que realment no estan funcionant”. Bonet va dir que “ja era hora” que presentessin la reforma (la ministra Eva Descarrega presentarà l’avantprojecte als grups parlamentaris la primera setmana de setembre) perquè “porten molt temps”, i hi va afegir que “amb tot el temps que porten ha de ser capaç de donar resposta a les problemàtiques que hi ha dins de l’administració pública”. Per això, per acceptar-la, “caldrà veure quina magnitud tindrà la reforma” i “que estigui feta amb solidesa i amb contingència”. Per això va constatar que el tràmit de la llei “no serà ràpid”, i “fàcilment ens n’anirem a final de legislatura” i encara pot ser que “anem justos”.

Garantir la mobilitat

Un dels aspectes amb els quals es fixarà el grup liberal per decidir el seu suport o no a la reforma és la mobilitat. Segons Pallarés, “és molt important que faciliti la mobilitat dels funcionaris entre departaments i institucions”. Per això la parlamentària valora positivament que s’hagin tingut en compte les opinions dels departaments. Per altra banda, Gili assenyala que aquesta reforma té el repte d’intentar resoldre “els molts problemes que té l’administració”, com ara el desenvolupament de la car­rera del funcionari, però destaca que un d’ells serà dignificar aquesta figura. “Hem arribat a un desprestigi molt gran del funcionari, i n’hem de fer una figura atractiva”, va sentenciar la parlamentària.

L'USdA AVISA QUE NO VOL UNA LLEI "DE CARA A LA GALERIA"

La Unió Sindical d’Andorra (USdA) avisa que no acceptarà una llei “de cara a la galeria” i que només donaran per bona una reforma que hagi tingut en compte les reunions que la ministra de la Funció Pública ha mantingut amb els sindicats. El secretari general del col·lectiu, Gabriel Ubach, va manifestar que “haurem de veure si Descarrega ha estat receptiva o si tot és de façana”, i la va instar a reflectir en l’avantprojecte les aportacions dels treballadors. Ubach va destacar que han fet “moltíssimes” aportacions i que al setembre quan es faci la presentació del text s’haurà d’examinar si n’han inclòs les més rellevants. “Veurem quines hi ha, si són importants o si són la granalla”, va reblar, assenyalant que “la nova llei pot ser una vegada més la llei de DA o una llei consensuada, dialogada i compartida per tots”.

Ubach va reconèixer que és més optimista amb la tasca de Descarrega respecte a la del seu predecessor en el càrrec, Jordi Alcobé. En aquest sentit, va assegurar que el canvi ha estat “brutal” i va explicar que “vam passar d’un ministre que no volia reunir-se amb nosaltres i caracteritzat per un despotisme total a una ministra que com a mínim s’ha reunit i ha parlat amb nosaltres”. “Hem col·laborat moltíssim amb la ministra i el tarannà ha estat molt diferent”, va concloure. El sindicalista va destacar que miraran que la llei contingui una millora de les condicions dels treballadors públics i va rebutjar “pedaços”, com ara la mesura dels eventuals aprovada la setmana passada. En aquesta línia, va apostar per, ara que “la crisi està passant”, fer que els empleats tant del sector públic com del privat vagin recuperant el poder adquisitiu que van perdre.

tracking